Șerban Iosifescu, cercetător în educație, anunță decalarea Evaluării Naționale și Bacalaureatului din cauza COVID-19

Alexa Serdan   
în Stiri mondene
16/03/2020, 09:45
Șerban Iosifescu, cercetător în educație, anunță decalarea Evaluării Naționale și Bacalaureatului din cauza COVID-19
Șerban Ionifescu, cercetător în educație, anunță decalarea Evaluării Naționale și Bacalaureatului din cauza COVID-19. Sursa foto: Facebook.com

Șerban Iosifescu, cercetător în științele educației și președinte al Agenției guvernamentale, este de părere că instituțiile de învățământ vor fi închise mai bine de o lună motiv pentru care Evaluarea Națională și Bacalaureatul au putea avea loc mult mai târziu din cauza coronavirusului.

Când s-au putea da Evaluarea Națională și Bacul prin prisma COVID-19

Toate grădinițele și școlile sunt închise din data de 11 martie și ar putea rămâne cu ușile ferecate până la finalul acestei luni din cauza pandemiei de coronavirus. Unul dintre cercetătorii în științele educației, Șerban Ionifescu, este de părere că instituțiile de învățământ ar putea rămâne închise mai bine de o lună dacă vârful epidemiei va fi la începutul lunii aprilie”. 

Președintele Agenției guvernamentale susține că Evaluarea Națională va avea loc la 15 iulie, în timp ce Bacalaureatul se va da începând cu data de 1 august. Cercetătorul susține că Ministerul Educației trebuie să se gândească serios la „prelungirea anului școlar dacă închiderea forțată a școlilor va dura mai mult de o lună”. 

Șerban Ionifescu despre învățământ în perioada crizei provocate de coronavirus

„1. Să nu uităm nici că este vorba de o situație excepțională, care va presupune, cu siguranță, schimbări mari în viața noastră personală și profesională. Poate ar fi bine: 

– Să ne gândim la posibilitatea prelungirii anului școlar cu 2-4 săptămâni, cu scurtarea perioadei între finalizarea cursurilor și examene și cu renunțarea la sesiunea a 2-a de Bacalaureat. Estimez că, dacă vârful epidemiei va fi la începutul lunii aprilie (dacă ne prinde Săptămâna Mare pe vârf de propagare, am încurcat-o!), vom putea avea EN gata la 15 iulie și Bacul la 1 august. 

– Să ne concentrăm activitatea la clasă, după reluarea cursurilor, pe esențial:

1. Profitând de pauză, fiecare profesor își poate face un inventar de ”sine qua non” (cunoaștere, exersare, comportamente) fără de care nu se poate trece mai departe.

2. Să revedem acest esențial, după reluarea cursurilor, împreună cu copiii, printr-o scurtă recapitulare (1 lună de vacanță = 1 lună de regres).

3. Să renunțăm, pe cât posibil, la povești și la balastul informațional neesențial (repet, e o situație excepțională) și să insistăm pe dezvoltarea competențelor cheie și a acelui ”sine qua non” de care vorbeam mai sus.

– Să ne împăcăm (profesori, părinți și elevi) cu ideea că vacanțele de anul acesta nu vor fi la fel cu cele din anii trecuți.

– Să fim răbdători și înțelegători cu elevii noștri, cu părinții lor și cu colegii noștri care pot trece prin momente neplăcute.

– Dacă mai vor studenți, universitățile ar trebui să-și revadă calendarul admiterii”, a scris Șerban Ionifescu pe pagina sa de socializare. 

În altă ordine de idei, cercetătorul în educație spune că cea mai drastică măsură este înghețarea anului școlar ceea ce înseamnă „repetenție obligatorie pentru toată lumea”, lucru pe care nu și-l dorește nimeni pentru că ar putea provoca complicații extrem de greu de gestionat.

Potrivit unui ordin al Ministerului Educației recuperarea cursurilor NU se poate realiza în perioada vacanțelor în situația în care cursurile sunt suspendate din cauza unor calamități naturale, intemperii, epidemii sau alte situații excepționale.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×