Şefi din Jandarmerie şi un secretar de stat MAI, acuzați în dosarul violenţelor din 10 august

Raluca Ogaru   
în Stiri mondene
21/09/2018, 19:45
Şefi din Jandarmerie şi un secretar de stat MAI, acuzați în dosarul violenţelor din 10 august
Șefi ai Jandarmeriei au fost puși sub acuzare de către Parchetul General

Trei șefi din Jandarmeria Română și un secretar de stat din MAI sunt vizați de măsurile luate astăzi de Parchetul General, cel care s-a ocupat de ancheta în cazul violențelor din 10 august 2018, la protestul din Piața Victoriei. În același timp, s-a conchis că ordinul de intervenție a forțelor de ordine a fost emis cu încălcarea legii, actele de violență nejustificată fiind efectuate inclusiv asupra copiilor care erau prezenți la locul manifestației.

Mai exact, în continuare, s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de trei suspecți de la conducerea Jandarmeriei și a unui secretar de stat din Ministerul Administrației și Internelor: maior Cazan Laurenţiu Valentin, comisar şef de poliţie Chirică Mihai Dan, colonel Cucoș Gheorghe Sebastian și colonel Sindile Ionuț-Cătălin.

În dosarul violențelor din 10 august au fost acuzați trei șefi din Jandarmerie și un secretar de stat MAI

În urma anchetei efectuate de procurorii militari din cadrul Parchetului General, s-a stabilit că persoanele puse sub acuzare vineri, 21 septembrie, îndeplinind funcții de conducere în cadrul instituțiilor de stat unde sunt angajate, au comis mai multe ilegalități în exercitarea funcțiilor, în funcție de cum urmează:
Maiorul Laurențiu Cazan Valentin fusese avansat în funcție, după ce a coordonat acțiunile din 10 august
Maiorul Laurențiu Cazan Valentin fusese avansat în funcție, după ce a coordonat acțiunile din 10 august
”Maiorul Cazan Laurențiu Valentin, în data de 10.08.2018, în calitate de comandant al acţiunii de menţinere a ordinii publice în cadrul manifestaţiei desfăşurate în Piaţa Victoriei, a creat aparenţa unei acţiuni legale de restabilire a ordinii publice şi a ordonat intervenţia în forţă pentru evacuarea participanţilor la protest, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.”, se arată într-un comuncat de presă.

Șefii din Jandarmerie au încălcat legea și atunci când Piața Victoriei a fost evacuată

În noaptea de 10 spre 11 august 2018, șefii din cadrul Jandarmeriei par să fi încălcat legea, atunci când au descins la evacuarea Pieții Victoriei. Procurorii militari au arătat că actele de violență comise în noaptea respectivă s-au înfăptuit nejustificat, neținându-se cont de oamenii prezenți în Piață, printre care se aflau femei, bătrâni și copii.

Jandarmii sunt acuzați că au condus acțiuni nelegale și nejustificate împotriva protestatarilor, în noaptea de 10 spre 11 august
Jandarmii sunt acuzați că au condus acțiuni nelegale și nejustificate împotriva protestatarilor, în noaptea de 10 spre 11 august

 

”Ordinul de intervenţie pentru evacuarea pieţei a fost emis cu încălcarea dispoziţiilor art. 19 din Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi a art. 33, 34, 36 şi 37 din Legea nr. 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române. De asemenea a ordonat folosirea mijloacelor din dotare pentru evacuarea protestatarilor, cu consecinţa exercitării de către militarii din subordine a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual și fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.”, s-a mai precizat în comunicat. De asemenea, tot maiorul Cazan Laurențiu Valentin este acuzat și pentru schimbarea orei la care s-a semnat ordinul de evacuare a Pieței Victoriei folosindu-se forța.

Șefii Jandarmeriei au exercitat presiuni asupra Prefectului Capitalei?

În afară de schimbarea orei la care a fost dat ordinul de evacuare a Pieței, șefii Jandarmeriei sunt acuzați și de exercitarea presiunilor asupra prefectului Capitalei. Aceasta a fost forțată să dea ordinul de intervenție în forță a Jandarmeriei, chiar dacă aceasta nu era justificată de situația de la fața locului.

”Comisarul șef de poliție Chirică Mihai Dan, în noaptea de 10/11.08.2018, a uzat de autoritatea conferită de funcţia deţinută pentru a-l ajuta pe maior Cazan Laurenţiu să creeze aparenţa de legalitate a acţiunii de evacuare a protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, exercitând presiuni asupra prefectului municipiului Bucureşti pentru a aproba formal ordinul de intervenţie în forţă, atât anterior, cât și ulterior orei la care acesta a fost emis de conducătorul forțelor de ordine, cauzându-se astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire. Aparența de legalitate creată a permis forţelor de ordine din cadrul Jandarmeriei Române să folosească mijloacele din dotare pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cu consecinţa exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind una graduală, uzând de mijloacele din dotare inclusiv împotriva copiilor, producându-se vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.”, se mai arată în comunicatul remis vineri, 21 septembrie 2018.
La protestul din 10 august, jandarmii au folosit în exces gazele lacrimogene împotriva protestatarilor
La protestul din 10 august, jandarmii au folosit în exces gazele lacrimogene împotriva protestatarilor

Unii șefi ai Jandarmeriei au participat nelegal la conducerea operațiunilor

În documentul de la Parchetul General, se mai arată și faptul că șefii Jandarmeriei au participat nelegal la conducerea operațiunilor din noaptea de 10 spre 11 august 2018. De asemenea, ei au ajutat, fără să aibă o dispoziție scrisă, la comiterea unui act nelegal, care a adus atingere celor prezenți la proteste.

”Colonelul Cucoș Gheorghe Sebastian și colonelul Sindile Ionuț Cătălin, în noaptea de 10/11.08.2018, în lipsa unui ordin sau dispoziții fragmentare care să consemneze preluarea comenzii de la maior Cazan Laurențiu, prin ordinele date direct forțelor de ordine, au participat nelegal la conducerea operațiunilor și l-au ajutat pe acesta din urmă să pună în aplicare ordinul nelegal de intervenţie în forţă pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei, cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire, cu consecinţa exercitării de către forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române a unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente, folosirea forței nefiind făcută în mod gradual și având loc inclusiv împotriva copiilor, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest.”, s-a arătat în comunicat.
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×