Ședință de Guvern pe tema coronavirusului. Orban: „Va trebui să mobilizați poliția de frontieră. Italia este zonă roșie. Avem nevoie de epidemiologi ca de aer”

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
10/03/2020, 19:56
Ședință de Guvern pe tema coronavirusului. Orban: „Va trebui să mobilizați poliția de frontieră. Italia este zonă roșie. Avem nevoie de epidemiologi ca de aer”
Ședință de Guvern pe tema coronavirusului. Orban: va trebui să mobilizați poliția de frontieră. Italia este zonă roșie. Avem nevoie de epidemiologi ca de aer. Sursa foto: Hepta

Guvernul Orban s-a reunit în ședință specială, marți, pe tema coronavirusului, prilej cu care premierul interimar a atras atenție asupra vigilenței la frontierele țării, din cauza număîrului tot mai mare de români care vin din Italia și încearcă să păcălească autoritățile pentru a nu intra în izolare.

Premierul cere vigilență la granițe

Ludovic Orban le-a cerut membrilor cabinetului să se mobilizeze pentru a face față numărului tot mai mare de persoane aflate în izolare sau carantină din cauza coronavirusului. În plus, premierul a cerut poliției de frontieră să fie vigilentă, pentru a gestiona corespunzător afluxul de români ce vin din Italia.

„Va trebui să mobilizați poliția de frontieră, DSP-ul, pentru că obiectivul nostru clar este să aflăm de unde vin oamenii, pe ce traseu au venit și să luăm măsurile care se impun”, a spus Orban în ședința de guvern de marți.

În plus, premierul desemnat a atras atenția asupra faptului că Italia se află în carantină, motiv pentru care autoritățile române trebuie să fie în alertă.

„Vă atrag atenția că, în urma guvernului italian, toată Italia este zona roșie. Trebuie să aveți mobilizare și să-i transmiteți comandantului poliției de frontieră să crească vigilența și la alte puncte de frontieră”, a mai precizat Orban.

Orban i-a cerut ministrului Sănătății să angajeze urgent epidemiologi

Declarația premierului vine după ce s-a descoperit că românii care au trecut granița pe la Giurgiu veneau de fapt din Sicilia și Calabria. Aceștia au fost puși în carantină instituționalizată.

În plus, Orban le-a cerut miniștrilor să aibă în vedere și celelalte comunități de români din străinătate și să verifice dacă mai sunt și alte zone din alte țări cu număr mare de infecții cu COVID-19.

„După cum evoluează epidemia în alte țări, este foarte probabil ca mai întâi să instituim măsura izolării la domiciliu, iar ministrul Sănătății trebuie să monitorizeze cazurile pe zone, ca să știm ce măsuri să luăm”, a mai spus premierul interimar.

Totodată, Ludovic Orban i-a cerut ministrului Sănătății să angajeze urgent epidemiologi, având în vedere că sistemul medical are mare nevoie de acești specialiști acum, iar o analiză a autorităților  a descoperit că cel puțin 20 de epidemiologi nu au un loc de muncă.

„Găsiți soluții, avem medici epidemiologi care nu au locuri de muncă, avem nevoie de epidemiologi ca de aer. Angajați-i și implicați și alte categorii de medici. Dacă putem derula anchetele epidemiologice, asta poate reduce dramatic riscul de difuzare”, a mai precizat premierul interimar.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×