Se transmite sau nu coronavirusul prin alimente? Anunț important de la Direcția Sanitar-Veterinară!

Marian Popovici   
în Stiri de ultima ora
17/03/2020, 14:06
Se transmite sau nu coronavirusul prin alimente? Anunț important de la Direcția Sanitar-Veterinară!
Se transmite sau nu coronavirusul prin alimente Anunț important de la Direcția Sanitar-Veterinară!

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad a emis marți un comunicat prin care precizează că virusul COVID 19 nu se transmite prin intermediul alimentelor. 

Se transmite sau nu coronavirusul prin alimente? Anunț important de la Direcția Sanitar-Veterinară!

„Datele ştiinţifice existente la acest moment precum şi experienţa anterioară ne arată că acest virus are nevoie de o gazdă pentru a creşte şi nu se poate dezvolta pe alimente sau în interiorul acestora.

În mod obişnuit, virusul este transmis prin contact direct cu lichidele corporale ale unei persoane infectate (tuse, strănut) sau indirect cu suprafeţele pe care o persoană infectată a tuşit sau a strănutat”, arată DSVSA Arad, conform Agerpres.

„Informaţiile actuale sugerează că virusul poate supravieţui câteva ore pe suprafeţe, dezinfectanţii simpli de uz casnic fiind eficienţi”

Totuși, virusul poate supraviețui câteva ore pe suprafețe, însă igienizarea obișnuită este suficientă conform celor de la DSVSA: „Informaţiile actuale sugerează că virusul poate supravieţui câteva ore pe suprafeţe, dezinfectanţii simpli de uz casnic fiind eficienţi în vederea eliminării acestuia”

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor amintește că în cazul în care angajații din sectorul alimentar urmează regulile de igienă este imposibil să contamineze produsele alimentare:

„În cazul în care personalul lucrător din sectorul alimentar respectă cu stricteţe bunele practici de igienă personală, nu există posibilitatea ca acesta să contamineze produsele alimentare sau spaţiile din cadrul unităţii”

„În privinţa proprietarilor/managerilor din unităţile alimentare, ca urmare a comunicatelor oficiale din partea Guvernului României, este obligatoriu ca angajaţii acestora să nu aibă simptome de infecţie cu COVID 19”

DSVSA Arad aminteşte că Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă menținerea unor criterii de igienă care includ spălarea și igienizarea frecventă a mâinilor și evitarea cu orice persoană care prezintă simptome de boală respiratorie.

„În privinţa proprietarilor/managerilor din unităţile alimentare, ca urmare a comunicatelor oficiale din partea Guvernului României, este obligatoriu ca angajaţii acestora să nu aibă simptome de infecţie cu COVID 19. De asemenea, proprietarii magazinelor din sectorul alimentar trebuie să se asigure că personalul este informat cu privire la situaţia COVID 19”, se arată în comunicat.

În România există 184 de persoane infectate cu COVID 19 în acest moment. Din fericire 16 dintre ei și-au revenit și s-au vindecat complet și nicio persoană nu și-a pierdut viața din cauza infectării cu coronavirus.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×