Vești proaste pentru fumători! Chiar din prima zi a anului viitor se scumpesc din nou țigările! Fumătorii vor plăti cu 40 de bani mai mult pentru un pachet de țigări, după ce Guvernul a aprobat noul nivel al accizelor pentru produsele din tutun.
Se scumpesc din nou țigările
Din 2016, acciza pentru tutun a crescut constant din cauza Directivei Comisiei Europene care prevede un nivel similar al preţurilor pentru ţigări în toată Uniunea. După creşterea de la 1 ianuarie, acciza care va fi colectată de stat va reprezenta jumătate din preţul unui pachet de țigări.
Fără TVA şi acciza, un pachet de ţigări ar costa în medie 7 lei. Pentru un fumător care consumă un pachet pe zi, scumpirea pe care o aduce anul 2020 înseamnă 12 lei pe lună şi 145 de lei pe an.
Guvernul Orban a desființat și Institutul Revoluției Române
Tot luni, Guvernul Orban a hotărât în ultima ședință de guvern de anul acesta desfiinţarea prin Ordinanta de Urgenţă a Institutului Revoluţiei din Decembrie 1989.
Acesta a fost înființat în anul 2004 și era condus de Ion Iliescu. Măsura a fost solicitată de Antonel Tănase, secretarul general al guvernului, și aprobată imediat de premierul Victor Orban.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Măsura i-a nemulțumit pe membrii Consiliului de conducere din cadrul Institutului. “Asta e o porcărie curată. Adică Institutul Revoluției Române, renunțăm la Revoluția Română, la studierea ei… Mi se pare o porcărie indamisibilă”, a reacţionat Iliescu.
Nici fostul premier Petre Roman nu a fost mulțumit de decizia Guvernului. „Am de spus că motivația nu stă în picioare, referitoare la faptul că Institutul nu justifică aceste cheltuieli. De ce trebuie să fie Ordonanță și nu o dezbatere în Parlament, prima întrebare…
Ordonanța de Urgență nu se justifică, nu este nicio urgență. Doi, dacă există o problemă în privința asta, se face un audit cu de exemplu, un Comitet de istorici, cu Academia Română, de exemplu, care să examineze exact raportul între ce s-a cheltuit și ce s-a obținut.
În realitate, deși după cum foarte bine știți, eu nu sunt deloc un suporter al lui Ion Iliescu, acest Institut al Revoluției Române, avea perfecta sa poziție, justificare, în rândul institutelor de specialitate din România. Adică, nu există niciun fel de urgență”, a spus fostul premier Petre Roman