Se schimbă Codul Rutier cu privire la înmatriculări. Lovitură pentru o parte din români

Ciprian Postolache   
în Stiri de ultima ora
06/02/2019, 16:05
Se schimbă Codul Rutier cu privire la înmatriculări. Lovitură pentru o parte din români GALERIE FOTO
Se schimbă Codul Rutier cu privire la înmatriculări. Lovitură pentru o parte din români

Peste 150.000 de români sunt afectați de schimbările din Codul Rutier. Potrivit unui proiect de lege ar urma ca acesta să se schimbe la vecinii de peste Dunăre. Schimbarea vizează tocmai înmatricularea automobilelor de către cetățeni străini în Bulgaria. Proiectul de lege elaborat de guvernul de la Sofia încercă să stopeze numărul mare de înmatriculări ale mașinilor de către cetățenii care nu au domiciliul în această țară.

Potrivit unui proiect de lege, în cazul în care cumpărătorul unui autoturism nu schimbă actele maşinii, acesta va fi sancţionat cu 75 de euro, iar vehiculul va fi oprit în trafic. Un alt articol din proiectul de lege amintit prevede că, „în cazurile în care cumpărătorul unei maşini este cetăţean străin fără domiciliu în Bulgaria, numerele de înmatriculare bulgăreşti să fie predate la Poliţia Rutieră, iar noul proprietar să primească plăcuţe provizorii  şi să poată circula cu ele timp de 60 zile înainte să primească numere din ţara sa.”

Românii afectați de schimbarea Codului rutier din Bulgaria! Dacă se votează, adio înmatriculări

Schimbarea Codului Rutier cu privire la înmatriculări ar fi o lovitură grea pentru români. În cazul în care proiectul devine lege, peste 100.000 de români vor fi afectați. Proiectul bulgarilor a fost elaborat și la recomandările României, dar a contat faptul că vecinii de la sud de Dunăre vor să se alinieze la normele europene. Astfel, și România ia în calcul un proiect de act normativ care să limiteze circulația mașinilor străine la noi în țară.  Conform unei iniţiative legislative se spune că acestea „nu pot circula în România mai mult de 30 de zile de la data dobândirii titlului sau de la data înscrierii în evidenţa autovehiculelor şi remorcilor înmatriculate în alte state.” 

Bulgaria vrea să schimbe regimul de înmatriculare auto

Proiectul de lege adoptat de parlamentarii bulgari prevede amenzi pentru toţi cetăţenii străini care nu au domiciliu în Bulgaria, dar au maşina înmatriculată în această ţară. Conform acestui proiect aceştia ar trebui să schimbe numerele de înmatriculare la revenirea în ţara lor. Astfel o maşină cu numere de Bulgaria, care aparţine unui cetăţean român când intră în această ţară, conform proiectului de lege, ar urma să primească o amendă de 75 de euro.

Peste 100.000 de români, afectați

Mai mult, în noua versiune a Codului Rutier din Bulgaria, poliţia va putea să şi confişte numelere de înmatriculare, iar şoferul ar urma să primească numere provizorii, valabile 60 de zile, timp în care are obligația înamtriculării vehiculului în țara de reședință. Dacă proiectul din Bulgaria devine lege, mulți români vor fi afectați. Asta pentru că potrivit cifrelor oficiale, la finalul anului 2018, peste 100.000 de români aveau mașinile înmatriculate în Bulgaria.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×