Atenție, șoferi: schimbări în codul rutier și în aplicarea amenzilor, aplicate în 2019

Ciprian Postolache   
în Stiri mondene
31/12/2018, 11:48
Atenție, șoferi: schimbări în codul rutier și în aplicarea amenzilor, aplicate în 2019 GALERIE FOTO
Plata amenzilor de circulație se poate face într-un cont unic de la 1 ianuarie 2019

Șoferii trebuie să fie atenți în Noul An! Codul rutier s-a schimbat, iar din 2019 noile reguli îi vor afecta pe toți conducătorii auto. Cele mai importante modificări au privit plata amenzilor, dar și procedurile de măsurare a vitezei legale cu aparatele radar. Cele mai importante schimbări vor fi resimțite în 2019 de toți participanții la trafic. Iată, ce trebuie să știi despre codul rutier și schimbările sale în noul an!

Cele mai importante schimbări s-au făcut în ceea ce privește plata amenzilor, iar șoferii vor putea plăti mulT mai ușor acum orice contravenție la jumătate din valoarea sa. Mai mult au fost introduse conturi unice pentru plata amenzilor, iar banii nu mai ajung la polițiști. Sunt și vești mai puțin bune pentru cei care nu respectă viteza maximă legală. În 2019 marja de eroare a aparatelor radar nu mai poate fi contestată la amenzile pentru depășirea limitelor de viteze.

Marja de eroare a aparatelor radar nu mai poate fi invocată în contestarea unei amenzi, dacă aparatul a fost deja omologat

Schimbările din codul rutier și aplicarea amenzilor în 2019! Șoferii sunt vizați

În 2019 nu se schimbă punctul-amendă. Valoarea acestuia va rămâne la 145 de lei, la fel ca în 2018. Iată care sunt cele mai importante 6 modificări din Codul rutier pe care trebuie să le știi în 2019:

  1. Șoferii pot plăti amenda la jumătate, în 15 zile de la momentul primirii procesului-verbal. Înainte se putea plătea pe jumătate doar în 48 de ore.
  2. Amenda nu se mai plătește la polițist. Se folosesc mijloacele complementare.
  3. Amenda se poate plăti în cont unic de oriunde din țară de la 1 ianuarie 2019.
  4. Marja de eroare a aparatelor radar nu se mai poate contesta la amenzile pentru depășirea limitei de viteză.
  5. Prescrierea amenzii pentru lipsa rovinietei valabile se face în patru luni. Înainte, acest termen era de șase luni.
  6.  Șoferii care cumpără mașini la mâna a doua trebuie să anunțe tranzacția, în 90 de zile de la achiziționare. În caz contrar, înmatricularea se suspendă de drept. Astfel, dacă un șofer circulă cu o astfel de mașină, față de care s-a dispus suspendarea înmatriculării, amenda riscată pentru acest lucru este de până la 2.900 de lei.
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×