Amenzi pentru lipsa rovinietei: unde se plătesc și în cât timp se prescriu

Silviu Ghering    Claudiu Melinte   
în Stiri mondene
09/08/2019, 12:07
Amenzi pentru lipsa rovinietei: unde se plătesc și în cât timp se prescriu GALERIE FOTO
Amenzi pentru lipsa rovinietei: unde se plătesc și în cât timp se prescriu

Toți șoferii din România, și nu numai din România, știu ce este rovinieta. Începând din urmă cu 16 ani, conform Ordonanței Guvernului nr. 15/2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 424/2002, toți utilizatorii, români sau străini, ai reţelei de drumuri naţionale din România au obligaţia de a achita tariful de utilizare şi, după caz, tariful de trecere. Așadar, pe scurt, rovinieta este o taxă de drum obligatorie pentru folosirea oricărei categorii de drum din România, de la noroaiele forestiere și ulițele satelor până la autostrăzi, atâtea câte sunt acestea din urmă.

Un SAMSAR își dezvăluie secretele! Cum să eviți țepele second-hand prin aceste 11 verificări care îți vor salva muți bani!

Și, ca orice taxă obligatorie, neachitarea rovinietei duce la amenzi. Șoferii care nu plătesc rovinieta și sunt descoperiți de autorități circulând, totuși, cu mașina pe orice fel de drum, așa cum am mai spus, sunt amendați cu sume de la 250 la 4.500 de lei, în funcție de tonajul autovehiculului pe care îl conduc. Amenda scade la jumătate în cazul în care este achitată în 48 de ore din data în care a fost comunicată contravenientului.

Prețurile pentru roviniete

Înainte să vedem cât sunt amenzile, să vedem cât costă rovinietele. Pentru categoria „autoturisme” prețurile sunt cele din tabelul de mai jos, în funcție de perioada acoperită.

Un SAMSAR își dezvăluie secretele! Cum să eviți țepele second-hand prin aceste 11 verificări care îți vor salva muți bani!

Perioadă (zile) Lei Euro
7 14 3
30 32,67 7
90 60,66 13
12 130,66 28

Pentru alte categorii de autovehicule, de la cele pentru transport de marfă sub 3,5 t până la cele pentru transport de persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune, găsiți prețurile rovinietei pe site-ul „e-rovinieta.ro”.

Rovinieta nu costă atât de mult ca să riscați o amendaă mult mai mare în cazul în care nu achitați taxa de drum
Rovinieta nu costă atât de mult ca să riscați o amendă mult mai mare

Amenzile pentru lipsa rovinietei

Amenzile pentru șoferii care circulă cu mașina pe drumurile publice din România fără să fi achitat rovinieta pornesc de la 250 de lei și urcă până la 4.500 de lei, direct proporționale cu tonajul și destinația autovehiculului respectiv. Aflați din tabelul următor la ce amenzi vă expuneți dacă sunteți surprinși de una dintre cele 74 de camere video amplasate pe drumurile din țară, care „citesc” plăcuțele de înmatriculare și stabilesc dacă ați plătit sau nu rovinieta.

Un SAMSAR își dezvăluie secretele! Cum să eviți țepele second-hand prin aceste 11 verificări care îți vor salva muți bani!

Categorie autovehicul Amenda (lei)
Autoturisme 250 – 500
Vehicule de transport marfă sub 3,5 t 750 – 1.250
Vehicule de transport marfă 3,5 t – 7,5 t și vehicule de transport persoane cu 9-23 de locuri pe scaune (inclusiv șoferul) 1.250 – 1.750
Vehicule de transport marfa 7,5 t – 12,00 t și vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv șoferul) 1.750 – 2.250
Vehicule de transport marfă peste 12,01 t, cu maximum 3 axe inclusiv 2.750 – 3.000
Vehicule de transport marfă peste 12,01 t, cu minim 4 axe inclusiv 3.000 – 4.500
Amenzile pentru lipsa rovinietei sunt înlesnite de cele 74 de camere video care fotografiază numerele de înmatriculare pe drumurile din România
Amenzile pentru lipsa rovinietei sunt înlesnite de cele 74 de camere video de pe drumurile din România

În cât timp se prescriu amenzile pentru lipsa rovinietei

Dacă până anul acesta termenul de prescriere a amenzilor pentru neachitarea rovinietei era de 6 luni, începând din 14 septembrie termenul a scăzut la 4 luni din momentul în care a fost „fotografiată” mașina aflată în culpă. Legea nr. 60/2018 stabilește că „Aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale se prescrie în termen de 4 luni de la data săvârșirii faptei”. ATENȚIE! „Autoritățile trebuie să trimită procesul verbal în cel mult două luni de la data săvârșirii cotravenției de către șofer”, se arată în același act normativ. În plus, șoferul amendat nu va mai fi sancționat în următoarele două luni din momentul în care a fost trimis procesul verbal de constatare a contravenției. O altă noutate survenită în 2018 este faptul că procesul verbal nu mai trebuie sa fie însoțit de fotografii doveditoare.

Un SAMSAR își dezvăluie secretele! Cum să eviți țepele second-hand prin aceste 11 verificări care îți vor salva muți bani!

Pe toate drumurile din țară sunt panouri care aduc aminte șoferilor de obligativitatea rovinietei și amenzile pentru neachitarea taxei de drum
Pe toate drumurile din țară sunt panouri care aduc aminte șoferilor de obligativitatea rovinietei

Unde se pot plăti amenzile pentru lipsa rovinietei

Amenzile cauzate de lipsa rovinietei se pot plăti la trezoreriile din județul în care este înmatriculat autovehiculul (sectorul, pentru București) sau prin internet banking, pe site-ul „ghiseul.ro”. Contul în care trebuie să plătiți amenda îl găsiți pe site-ul ANAFDupă ce ați achitat amenda, trebuie să trimiteți dovada către Centrul de Studii Tehnice Rutiere și Informatică (CESTRIN) pe e-mail sau fax. Ca să nu ajungeți, însă, în această situație neplăcută, este mai bine să verificați valabilitatea rovinietei pe site-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) înainte de a pleca la orice drum și, cu atât mai mult, la unul lung în țară.

250 de lei este amenda minimă pentru lipsa rovinietei

4 luni de la data săvârșirii faptei este termenul de prescriere a amenzii pentru lipsa rovinietei

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×