Se anunţă dezastru pentru cei care stau la apartament! Taxa pentru centrale a fost readusă în discuţie de ELCEN

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
25/10/2019, 11:44
Se anunţă dezastru pentru cei care stau la apartament! Taxa pentru centrale a fost readusă în discuţie de ELCEN GALERIE FOTO
Cei care au centrale de apartament ar putea să plătească o taxă. Sursa foto - facebook

Se anunţă dezastru pentru cei care stau la apartament! Astfel, proprietarii care și-au instalat o centrală de apartament au ntrat din nou pe lista de discuții a primăriilor. Reprezentanţii ELCEN, furnizorul de agent termic al Radet din Bucureşti, susțin că, în fiecare an, compania plăteşte pentru certificatele de CO2, în timp ce proprietarii centralelor de apartament nu o fac. Claudiu Creţu, administrator special al Electrocentrale Bucureşti a fost cel care s-a plâns de situație.

Se anunţă dezastru pentru cei care stau la apartament!

“Referitor la emisii, aici este o nedreptate pe care am mai semnalat-o şi o semnalez şi în continuare. Sistemul centralizat, astăzi, ELCEN, vorbesc din perspectiva ELCEN, se conformează 100% la restricţiile de mediu. Avem sisteme de filtrare a aerului, dispersia noxelor se face la sute de metri şi majoritatea mai spre marginea oraşului, deci respectăm normele europene.  

Cu toate acestea, pentru emisiile de CO2, plătim certificate de emisii de gaze cu efect de seră în valoare aproximativă de 50 de milioane de euro pe an. Centralele individuale de apartament poluează la nivelul balconului, printre blocuri, printre locurile de joacă, şi nu plătesc nici un leu. Săptămâna trecută a venit aici directorul termoficării din Copenhaga. Evident că, în ţările normale, pe principiul „Vrem o ţară ca afară!”, se respectă principiul „Poluatorul plăteşte”.

Taxa pentru centrale a fost readusă în discuţie de ELCEN

Deci când vorbim de competitivitatea sistemelor (termoficare centralizată versus centrale individuale – n.r.), competitivitatea e foarte bună atunci când se face pe criterii egale. Sistemul centralizat nu cere favoruri, dar are nevoie, din partea decidenţilor, de condiţii egale”, a spus Creţu. Vă reamintim că în ultima perioadă s-a tot discutat despre o taxă pentru centralele pe apartament.

De altfel, atât Guvernul Năstase, cât şi Guvernul Ponta au încercat să introducă un asemenea impozit. Victor Ponta a mers chiar mai departe și a precizat că are și un preț, și anume, 30 lei/gigacalorie, dar s-a lovit de mai mai multe critici și a abandonat proiectul.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×