Scrisori xenofobe primite de românii care muncesc în Marea Britanie: „Plecați acasă și luați-vă escrocii și tiganii cu voi”

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
12/02/2020, 15:19
Scrisori xenofobe primite de românii care muncesc în Marea Britanie: „Plecați acasă și luați-vă escrocii și tiganii cu voi”
Scrisori xenofobe primite de românii care muncesc în Marea Britanie *foto: rfi.ro

Noi probleme pentru românii din Marea Britanie, după ce Regatul Unit a ieșit din UE de pe urma Brexitului. Astfel, două firme românești din nordul Londrei au primit scrisori anonime cu un conținut xenofob, în care li se cere să plece din UK.

Scrisori xenofobe primite de patronii români din Londra

Pe Watling Avenue, o stradă comercială din cartierul Burnt Oak, un fel de „Mica Românie” din Londra, se află trei firme românești: un birou de contabilitate, o covrigărie și un magazin alimentar.

La sediul covrigăriei Kroky, care este recent deschisă, patronul a arătat celor de la RFI scrisoarea pe care a primit-o prin poștă săptămâna trecută, care conține următorul mesaj:

„Nu v-ați îndepărtat destul de mult.  Ar fi trebuit să vă întoarceți în România – cu țiganii voștri. Nu sunteți bineveniți aici – Și niciodată nu veți fi. Sperăm ca Brexit va opri mai mulți dintre voi să vină Aici. Suntem sătui să nu mai auzim limba noastră în propria noastră țară.

Nu mai mergem niciodată la cele 12 magazine alimentare din centrul comercial Watling Avenue, restul sunt magazine ieftine de haine și magazine ponosite de mărunțișuri. De aceea nu are niciun rost să mergem la acest centru comercial. O să aveți doar români în magazinul vostru și sper să nu rezistați mult și putem să vedem duși. Plecați odată”, era scris în limba engleză în plicul primit de patronul covrigăriei, Andrei Liviu Chiroșcă.

Tot în plicul primit de antreprenorul român se afla și fotocopia unui articol în care era prezentat cazul a trei frați români care au fost condamnați la închisoare pentru trafic de persoane și exploatare prin muncă.

Reacția românilor care au fost amenințați de extremiștii britanici: „Niște analfabeți”

Proprietarul biroului de contabilitate, un român originar din Republica Moldova, Nicolae Caminschi, a primit și el același pachet anonim, plus un text pe care era scris în engleză „PLECAȚI ACASĂ – ȘI LUAȚI-VĂ ESCROCII ȘI ȚIGANII CU VOI”.

„Sunt obșnuit, asta e a doua oară când primesc așa ceva. Deocamdată suntem bine primiți aici, de abia am deschis magazinul. Dacă sunt englezi atunci sunt analfabeți. Probabil că sunt niște englezi fără școală”, a spus Andrei Chiroșcă. „Am primit o scrisoare identică anul trecut când Marea Britanie nu ieșise încă din Uniunea Europeană. Succes lor dacă asta vor. România e tot casa mea”, a mai spus românul.

Potrivit estimărilor oficiale publicate în noiembrie 2019 numărul cetățenilor români din Londra în perioada 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019 a fost de 163.000, cea mai numeroasă comunitate de cetățeni străini din capitala Regatului Unit.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×