Scrisoarea sindicaliștilor de la Cartel Alfa pentru Viorica Dăncilă. Ce se întâmplă cu salariul minim

Catalin Nae    Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
22/07/2019, 17:09
Scrisoarea sindicaliștilor de la Cartel Alfa pentru Viorica Dăncilă. Ce se întâmplă cu salariul minim
Sindicaliștii de la Cartel Alfa au scris o scrisoare deschisă către premierul României Viorica Dăncilă. Sursa foto: capital.ro

Sindicaliştii de la Cartel Alfa s-au întâlnit luni, 22 iulie și au analizat deciziile și declarațiile oficialilor după ședința CEx a partidului. În urma acestei întruniri interne sindicaliștii au luat decizia de a scrie o scrisoare adresată premierului Viorica Dăncilă în care cer stabilirea salariului minim pe economie pentru anul 2020. 

Ce au scris sindicaliștii în scrisoarea către Viorica Dăncilă

Membrii Comitetului Confederal al Confederației Naționale Sindicale „Cartel ALFA” s-au întâlnit în cursul acestei zile și au analizat deciziile și declarațiile oficialilor PSD după ședința CEx a partidului. Sindicaliștii de la Cartel Alfa au scris o scrisoare deschisă către premierul Viorica Dăncilă în care i-au cerut să stabilească salariul minim garantat în plată pentru anul viitor, dar și alte modificări legislative cu impact bugetar.

Sindicaliștii de la Cartel Alfa spun că ”Legea dialogului social” nu a fost realizată nici până la această dată, deși 5 confederații de angajatori și confederațiile sindicale reprezentative au semnat un acord în anul 2012. „Ținând cont că: PSD, împreună cu PNL, au semnat un acord, cu 5 confederații de angajatori și confederațiile sindicale reprezentative, în anul 2012 de modificare urgentă a Legii dialogului social, în condițiile schimbării guvernamentale. Deși aceasta s-a realizat, PSD fiind de atunci la guvernarea României, modificarea acestei legi, care destructurează piața muncii din România, nu a fost realizată.”, se arată în scrisoarea adresată premierului.

Slariul min a crescut, dar tot mic este
Sindicaliștii de la Cartel Alfa îi cer premierului Viorica Dăncilă să stabilească salariulu minim garantat în plată pentru anul 2020 și modificări legislative cu impact bugetare. Sursa foto: zf.ro

Care sunt doleanțele sindicaliștilor de la Cartel Alfa

„Există în Parlament două inițiative legislative ale unor parlamentari, dar nu există încă un punct de vedere al guvernului, deci un punct de vedere asumat politic; Existența prin lege a instituției dialogului social, prin Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social (CNT-DS), instituție prezidată de Prim Ministrul României, care prevede imperativ întâlniri trimestriale pe subiectele importante de politică economică, politică socială și politică fiscală, întâlniri ce ar trebui să analizeze, să dezbată și să decidă, dar care în fapt nu se realizează.”, au mai scris sindicaliștii în scrisoare, potrivit romaniatv.ro.

„Niciun acord semnat de către partenerii sociali nu a fost respectat de către Guvernul Romaniei, fiind în fapt doar forme de întârziere pentru acțiunile partenerilor sociali de stopare a unor politici cu efecte dezastruoase pentru cetățeni, pentru piața muncii sau mediul de afaceri. Membrii Comitetului Confederal al CNS Cartel ALFA vă solicită să renunțați la a înainta alte promisiuni și să orientați cu prioritate acțiunile partidului și ale guvernului pentru a pune în practică angajamentele politice și obligațiile guvernamentale prevăzute în legislația existentă sau în programul de guvernare asumat, în baza unui dialog social real, bazat pe date, analize si argumente”, se încheie scrisoarea către Viorica Dăncilă.

Toți membrii Cartel Alfa solicită modificarea legii dialogului social, stabilirea salariului minim garantat, precum și modificări legislative cu impact bugetar pentru realizarea rectificării de buget prevăzută în august 2019. Scrisoarea deschisă este scrisă de președintele CNS Cartel ALFA Bogdan Iuliu Hossu.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×