Scoția nu este deloc de acord cu Brexit! Astfel, susținătorii independenței acestei țări se opun în majoritatea lor ieșirii din Uniunea Europeană. Aceștia ”sunt pe cale să câştige”, consideră premierul scoţian Nicola Sturgeon, care s-a angajat ”să facă totul” pentru a obţine organizarea unui nou referendum pe această temă.
Scoția, deloc de acord cu Brexit!
”Astăzi este un moment de reală şi profundă tristeţe pentru mulţi dintre noi. Această tristeţe va fi amprenta furiei”, a declarat conducătoarea separatistă într-un discurs, cu câteva ore înainte de ieşirea Regatului Unit din Uniunea Eurpeană (UE)
Vă reamintim că Scoţia a votat în proporţie de 62% împotriva ieşirii regatului Unit din UE în referendumul de la 23 iunie 2016. Atunci rezultatul la nivel naţional a fost unul contra dorinței scoțienilor.
Anunț oficial al premierului
Nu mai puțin de 52% dintre britanicii care s-au prezentat la urne au votat Brexitul. De altfel, plecarea din UE a relansat lupta pentru independenţa Scoţiei, care a fost respinsă cu 55% din voturile exprimate într-un referendum în 2014.
Nimeni altul decât premierul britanic Boris Johnson este cel care se opune în mod categoric unui nou vot. Acesta a respins în mod oficial, la jumătatea lui ianuarie, o cerere pe care a formulat-o Guvernul scoţian.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
”Voi face tot ceea ce pot pentru a obţine un referendum anul acesta”, a insistat Nicola Sturgeon.
”Conservatorii provoacă Scoţia. Noi suntem pe cale să câştigăm, iar ei ştiu asta”, a mai spus premierul scoțian.
Totodată, Sturgeon a anunţat că Partidul Naţional Scoţian (SNP, separatist) intenţionează să-şi dubleze bugetul campaniei în favoarea independenţei şi că nu exclude să apere în justiţie dreptul de a organiza un vot consultativ.
Ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană afectează mai ales Scoţia şi Irlanda de Nord, provincii care s-au pronunţat majoritar împotrivă în 2016, sporind temerile privind apariţia unor fisuri în unitatea ţării, comentează AFP.