Scandal uriaş în Tanzania din cauza unui contract privind achiziţia de produse din România. Ministrul de Interne a fost demis

Ana Necula   
în Stiri de ultima ora
04/02/2020, 17:57
Scandal uriaş în Tanzania din cauza unui contract privind achiziţia de produse din România. Ministrul de Interne a fost demis
Preşedintele John Magufuli

O anchetă de proporţii este în desfăşurare în Tanzania, după ce ministrul de Interne, Kangi Lugola, a semnat un contract în valoare de 1.000 de miliarde de şilingi tanzanieni (450 de milioane de dolari) pentru achiziţia de echipamente de salvare şi de pompieri din România, anunţă publicaţia The Citizen.

Politicieni din Tanzania anchetați pentru corupție în privinţa unei achiziţii din România

Preşedintele John Magufuli l-a acuzat pe ministrul de Interne că făcut această achiziţie fără ca banii să fie prevăzuţi în buget şi fără a implica Ministerul de Finanţe şi Adunarea Naţională.

Totodată, şeful statului susţine că Lugola a luat mită în timpul negocierilor şi că a încercat să cumpere echipamente care nu erau necesare.

Mai mult, preşedintele critică şi faptul oficialii tanzanieni care au mers pentru negocieri în România au avut o diurnă de 800 de dolari.

Ministrul de Interne şi pe comisarul general al Forţelor pentru incendii şi salvare, demişi

Contractul a fost făcut public John Magufuli, care i-a demis pe ministrul de Interne şi pe comisarul general al Forţelor pentru incendii şi salvare.

De asemenea, au fost audiaţi şi adjunctul ministrului Afacerilor Interne Hamad Masauni, precum şi adjunctul secretarului permanent al ministerului, Ramadhani Kailima, ca urmare a presupusei implicării lor în contestata achiziţie.

Contractul a fost făcut public săptămâna trecută de preşedintele John Magufuli, care i-a demis pe ministrul Afacerilor Interne Kangi Lugola şi pe comisarul general al Forţelor pentru incendii şi salvare, Thobias Andengenye.

John Mbungo, dictorul general al Biroului pentru Prevenirea şi Combaterea Corupţiei, a precizat că  va trimite o echipă în România, care va face investigaţii în legătură cu acest contract.

”Trebuie să stabilim dacă presupusa firmă românească Rom International Solution chiar există”, a explicat el.

Deşi firma nu figurează la Registrul Comerţului, Profit.ro susţine că a identificat-o şi a contactat-o, dar compania nu a oferit niciun răspuns până la acest moment.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×