Scandal la alegerile prezidențiale! Un român din Londra arată că votul prin corespondență poate fi fraudat

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
06/11/2019, 10:49
Scandal la alegerile prezidențiale! Un român din Londra arată că votul prin corespondență poate fi fraudat GALERIE FOTO
Votul prin corespondență poate fi fraudat cu ușurință. Sursa foto - facebook

Nici nu au început bine și deja avem parte de un scandal uriaș la alegerile prezidențiale! Un român care lucrează în Londra, Marea Britanie s-a filmat și a postat pe o rețea de socializare clipul în care arată cum autocolantul cu menţiunea ”Votat” utilizat la votul prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale se poate dezlipi şi lipi din nou cu uşurinţă. Culmea, se întâmplă lucrul acesta deşi pe instrucţiunile transmise alegătorilor scrie explicit că odată dezlipit, acesta nu poate fi reutilizat.

Scandal la alegerile prezidențiale!

Mai concret, în urma imaginilor difuzate de Daniel Ursache, din Târgu Neamţ, se observă clar cum bărbatul dezlipeşte autocolantul cu menţiunea ”Votat” din caseta în care este înscris numele candidatului USR – Plus. Mai mult de atât, autocolantul a rămas în perfectă stare, ceea ce a dus la lipirea lui într-o altă casetă, cea în care este înscris numele preşedintelui Klaus Iohannis. Nu s-a oprit aici și stickerul a mai fost scos încă o dată fără ca acesta sau buletinul de vot să fie deteriorate.

Ursache a postat şi pagina pe care scrie în mod explicit că, ”odată aplicat, autocolantul cu menţiunea ”votat 2019 P turul 1” pe buletinul de vot, acesta nu mai poate fidezlipit fără a nu conduce la distrugerea acestuia”. Trebuie să știți că în urma art. 14 alin. 5 din Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondenţă, plicurile exterioare sigilate trebuie expediate cu suficient timp înaintea datei votării, pentru a asigura livrarea acestora până cu 3 zile înaintea datei votării, inclusiv, la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondenţă.

Un român din Londra arată că votul prin corespondență poate fi fraudat

Astfel, plicul cu buletinul de vot trebuie să ajungă la biroul electoral pentru votul prin corespondenţă, la misiunea diplomatică sau la oficiul consular, după caz, până la data de 7 noiembrie 2019 pentru TURUL 1 şi până la data de 21 noiembrie 2019 pentru TURUL 2. Există deja specialiști care și-au exprimat nemulțumirea la adresa votului prin corespondență. “Nu sunt mulţumit de votul prin corespondenţă. Am spus de foarte multe ori, votul prin corespondenţă credeam că are un succes, a fost un eşec indiferent indiferent de cât de mult am informat noi cetăţenii, indiferent de câte deplasări am făcut acolo în străinătate în a informa cetăţenii, 41 de mii de cereri nu sunt mulţumitoare.

La acest moment deja 17.000 de voturi s-au întors, suntem într-un proces continuu, dar nu este satisfăcător. Cred că dacă s-ar fi introdus şi s-ar introduce şi pentru ţară şi în străinătate cetăţenii ar fi mai implicaţi să voteze prin corespondenţă”, a explicat Constantin-Florin Mituleţu-Buică, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP)

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×