Sărbătoare cu cruce neagră pe 24 februarie. Ce să nu faci de Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
23/02/2020, 16:20
Sărbătoare cu cruce neagră pe 24 februarie. Ce să nu faci de Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul
Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Ziua de 24 februarie este marcată în calendarul ortodox ca o mare sărbătoare la români. La acesată dată se sărbătoreşte întâia şi a doua aflare a Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Sărbătoarea vine cu multe tradiţii şi obiceiuri. Ce trebui să faci pe 24 februarie pentru a avea un an plin vezi un pic mai jos.

Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare mare pe 24 februarie

Ziua de 24 februarie este marcată în calendarul ortodox ca o mare sărbătoare. La această dată se sărbătoreşte întâia şi a doua aflare a Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Sărbătoarea vine cu multe tradiţii şi obiceiuri.

Ioan Botezătorul a fost ucis de regele Irod Antipa, potrivit Sfintei Evanghelii. Astfel pe 24 februarie este cruce cu negru și se ține post, după cum arată calendarul ortodox.

Tradiţii şi obiceiuri de Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Cu cazia acestei sărbători ortodoxe tinerii ies pe câmpuri unde încing hore, hore care au rolul de a alunga păsările ce vor să mănânce grânele. Astfel, se mai spune că pe 24 februarie fetele tinere şi nevestele tinere trebuie să facă rezerve de apă din zăpezile încă netopite.

Cu aceste ape strânse acestea trebuie să se spele la marile sărbători de peste an. Tradiţiile mai arată că dacă în această zi plouă este un semn de primăvară timpurie. În unele zone din ţară obiceiurile mai arată că ploaia de pe 24 februarie arată că urmează să avem o primăvară frumoasă.

De ce i s-a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul

Ioan Botezătorul era întemniţat în castelul regelui Irod de la Maherus. Sfântul Ioan îl mustrase pe regele Irod pentru traiul pe care acesta îl ducea alături de soţia fratelui său. Astfel femeia, Irodiada, ca să se răzbune, o puse pe fiica sa Salomeea, pe care Iord o plăcea, să îi ceară pe tavă capul lui Ioan Botezătorul drept răsplată.

Trupul lui Ioan Botezătorul a fost îngropat în Sevastia, dar nu alături şi de cap, pentru că Iord se temea că Sfântul ar putea învia. Capul lui Ioan Botezătorul a fost îngropat de Irodiada, la mare adâncime, în curtea sa.

Sfânta Ioana a luat capul Botezătorului din curtea Iriadei şi l-a dus la Ierusalim pentu a fi îngropat sub muntele Eleonului, într-un vas de lut. Această e socotită ca fiind cea dintâi aflare a sfântului cap.

După ceva timp, un om bogat și slăvit care credea în Hristos, și-a lepădat poziția socială și toată deșertăciunea lumii şi a devenit monah sub numele de Inochentie. El s-a aşezat chiar în locul unde era îngropat capul lui Ioan Botezătorul. Când a vrut să îşi facă chilie a săpat şi a dat de vasul de pîmânt în care se afla Sfântul cap. A aflat că este capul lui Ioan Botezătorul şi l-a îngropat înapoi, acolo unde l-a găsit, după ce a cinstit cu evlavie sfinteşe moaşte.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×