Șapte deținuți de la Jilava sunt suspecți de coronavirus! Ce măsuri au luat autoritățile

Șapte deținuți de la Jilava sunt suspecți de coronavirus! Ce măsuri au luat autoritățile
Șapte deținuți de la Jilava sunt suspecți de coronavirus *foto: infoiasi.ro

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a anunțat că șapte deținuți au fost izolați într-un spațiu creat amenajat la Penitenciarul Jilava, întrucât au fost suspecți de infecție cu COVID-19. Astfel, cei de la ANP  s-au văzut nevoiți să elaboreze un Plan de măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirii și răspândirii infecției cu COVID-19 în rândul personalului și al persoanelor private de libertate.

ANP a anunțat că mai mulți deținuți de la Jilava sunt suspecți de coronavirus

Astfel, la Penitenciarul-Spital București-Jilava a fost înființată o secție de izolare, amplasată într-un corp de clădire separat de celelalte secții medicale.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată?Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române!Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

„În cadrul acestei secții sunt izolați și monitorizați medical șapte deținuți, cinci dintre aceștia fiind declarați negativ în urma testării pentru COVID-19. Pentru ceilalți doi deținuți, au fost recoltate probele, conform procedurilor, rezultatele fiind în așteptare. Totodată, toți contacții celor șapte deținuți sunt, în momentul de față, monitorizați din punct de vedere medical, coroborat cu aplicarea unor măsuri specifice de siguranță internă”, se arată în comunicatul transmis de ANP.

Pe lângă secția de la Jilava, ANP anunță că a instituit măsuri și la penitenciarele din țară pe măsură ce au apărut cazuri de infecție.

De exemplu, la Penitenciarul Târgu-Jiu, ca urmare a primului caz de infectare confirmat în județul Gorj, au fost limitate activitățile cu deținuții în afara locurilor de deținere și acordarea recompenselor cu permisiunea de ieșire din penitenciar, astfel încât să se evite contactul cu persoanele din exterior.

Cum se va realiza prezența deținuților în fața instanțelor

Totodată, acordarea dreptului la vizită se realizează doar cu dispozitiv de separare. Pentru menținerea legăturii cu mediul de suport, deținuților li se permite accesul la telefoanele publice instalate in interiorul locurilor de deținere, pe tot parcursul zilei. Aceștia pot beneficia și de comunicări on-line, transmite ANP.

Din punctul de vedere al măsurilor igienico-sanitare ce se impun în astfel de situații, în mod constant, se efectuează dezinfectări atât în spațiile și locurile unde au acces persoane din afara locului de deținere, cât și în autospecialele de transport deținuți.

În ceea ce privește prezentarea la instanțele de judecată în vederea îndeplinirii unor procedurilor judiciare, administrațiile locurilor de deținere au posibilitatea să solicite audierea prin sistem video-conferință.

Un caz interesant a avut loc joi, atunci când un deținut suspect de coronavirus a fost adus la Tribunalul din București, fapt ce a sădit panică între cei prezenți în acea zi la judecătorie. Astfel, noile reglementări luate în acest sens vin să aducă lumină pentru a preveni astfel de situații să mai apară.

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×