Sanna Mirella Marin, noul premier al Finlandei. La 34 de ani, e cel mai tânăr prim-ministru din lume

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
09/12/2019, 13:23
Sanna Mirella Marin, noul premier al Finlandei. La 34 de ani, e cel mai tânăr prim-ministru din lume
La doar 34 de ani, Sanna Mirella Marin este noul prim-ministru al Finlandei. Sursa foto: Facebook

Social-democrații din Finlanda, care conduc o coaliție guvernamentală formată din cinci partide politice, și-au desemnat duminică noul premier, în persoana Sannei Mirella Marin, actualul ministru al Transporturilor. În următoarele zile, oficialul își va prelua oficial mandatul și va bifa o adevărată premieră istoric: la cei 34 de ani ai săi, va deveni cel mai tânăr șef de Executiv din istoria statului nordic.

Sanna Mirella Marin preia conducerea Guvernului finlandez

Momentul ales pentru schimbarea conducerii guvernului este, în opinia, analiștilor politici, unul nepotrivit, în condițiile în care Finlanda deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene până la sfârşitul anului, jucând astfel un rol esențial în eforturile de a stabili viitorul buget al blocului comunitar.

Premierul în exercițiu, Antti Rinne, și-a anunțat demisia după ce Partidul de Centru, membru al coaliţiei aflate la putere și-a retras sprijinul politic, „mărul discordiei” fiind modul în care acesta a gestionat o grevă a postașilor.

Avem multe de făcut pentru a restabili încrederea”, a declarat Sanna Mirella Marin, după ce a obţinut votul în rândul membrilor din conducerea formațiunii sale politice. Pe locul al doilea, la o diferență extrem de mică, s-a clasat Antti Lindman, şeful grupului parlamentar al partidului (SDP). „Avem un program de guvernare comun, care ţine coaliţia împreună”, a promis noul premier.

Cine este Sanna Mirella Marin. La doar 34 de ani, noul premier are o carieră politică impresionantă

În ciuda vârstei, Sanna Mirella Marin se poate lăuda cu o carieră impresionantă pe scena politică din Finlanda, deținând de-a lungul timpului mai multe funcții cheie în structura statului nordic. Născută la 16 noiembrie 1985,  aceasta a fost aleasă în Parlament din 2015 și a fost numită ministru al Transporturilor și Comunicațiilor în iunie 2019.

Absolvent al facultății de Științe administrative din cadrul Universității din Tampere, a fost aleasă totodată în Consiliul Municipal din Tampere. A condus Consiliul Municipal din 2013 până în 2017, când a fost realeasă, cu un număr mult mai mare de voturi. Face parte, de asemenea, din adunarea locală a regiunii Tampere.

În 2014 a devenit vicepreședinte al Partidului Social-Democrat, iar în 2015 a fost aleasă în Parlamentul național, din partea districtului Pirkanmaa, cu 10.911 voturi. Patru ani mai târziu, la fel cum s-a întâmplat la locale, a fost realeasă deputat cu mult mai multe voturi: 19.088.

A fost crescută de un cuplu de femei

Sanna Mirella Marin este copilul unui cuplu de părinți de același sex. A fost crescută de o mamă singură, care ulterior a intrat în relație cu o femeie, iar tânărul prim-ministru finlandez nu-și cunoaște tatăl biologic. S-a destăinuit într-un interviu acordat recent, în care a dezvăluit că  nu i-a fost deloc ușor, că a dus o viață plină de lipsuri materiale.

Totodată, nu puține au fost momentele în care societatea a stigmatizat-o, dată fiind familia din care face parte. Spune, însă că mama i-a dat mereu încredere că poate să realizeze tot ce-și pune în cap. La rândul său, are un copil cu Markus Räikkönen, bărbatul care îi este partener de viață de mai mulți ani.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×