Rugăciunea zilei de marți, 19 martie! Rostește-o și vei avea parte de liniște sufletească

Silviu Ghering    Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
18/03/2019, 18:28
Rugăciunea zilei de marți, 19 martie! Rostește-o și vei avea parte de liniște sufletească
Rugăciunea zilei de vineri, pentru îndreptare și apropierea de Dumnezeu

Marți, 19 martie este o zi de mare sărbătoare pentru toți credincioșii. Astăzi îi pomenim pe sfinții mucenici Hrisant și Daria. Aceștia au trăit pe vremea împăratului Numerian, după cum se arată în calendarul creștin ortodox.

Ce rugăciune trebuie să rostim pe 19 martie

Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule” , este rugăciunea ce va trebui rostită astăzi de toți credincioșii, pentru a avea parte de  bunăstare și liniște sufletească.

Tatăl lui Hrisant se numea Polemon, avea rangul de senator şi era de fel din Alexandria, iar Daria era de fel din Atena. Deoarece Hrisant fusese introdus de un oarecare creştin în tainele cele dumnezeieşti şi botezat în credinţa creştină şi începuse să propovăduiască pe Hristos, tatăl său i-a căutat o fecioară cu ţinuta aleasă şi frumoasă la înfăţişare, cu numele Daria, pe care a trimis de au adus-o tocmai de la Atena, căci socotea că Hrisant din dragostea faţă de această fecioară, avea să se întoarcă de la credinţa creştinilor. După ce s-au căsătorit, Daria, care cunoştea ce voia tatăl lui Hrisant, nu numai că nu l-a putut convinge să se lepede de credinţa lui, ci ea singură s-a lăsat convinsă de el şi, mărturisind soţului ei nelegiuirea pe care încercase să o facă, a primit Sfântul Botez şi au trăit mai departe amândoi într-o feciorie desăvârşită” , ne mai spune calendarul creștin ortodox, referitor la sfinții mucenici Hrisant și Daria.

pe 19 martie sunt prăznuiți sfinții mucenici Hrisant și Daria
pe 19 martie sunt prăznuiți sfinții mucenici Hrisant și Daria

Tot pe 19 martie este pomenit și sfântul mucenic Panhariu

În ziua de 19 martie, credincioșii îl prăznuiesc și pe sfântul mucenic Panhariu. Potrivit calendarului creștin ortodox, acesta trăia pe vremea împăraților Dioclețian și Maximian. „Pe atunci trăia şi un oarecare Panhariu, din ţinutul Usanilor şi anume din cetatea Vilapatis. Acesta se trăgea din strămoşi creştini şi era un bărbat înalt de statură şi frumos la înfăţişare. Venind el la Roma, în scurtă vreme a ajuns printre cei mai de aproape slujitori ai lui Diocleţian, care făcându-l mai mare peste cei de sub el, îl iubea în chip deosebit”. 

„Pentru toate acestea şi mai ales pentru dragostea care se statornicise între el şi împărat, Panhariu s-a lepădat de credinţa în Hristos şi a împărtăşit întru totul toate credinţele şi toate cugetele împăratului. Iar împăratul a orânduit ca Panhariu să primească lefuri anuale şi venituri de tot felul, pe unele dintre ele cu hrisoave în regulă, iar pe altele numai cu porunca împărătească, şi să dobândească toate acestea pentru ca să fie om cu vază şi să se bucure de toată cinstea şi odihna” , se arată în calendarul creștin ortodox.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×