Sâmbătă, 26 octombrie, Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe Sfântul Mare Mucenic Dumitru, cunoscut și sub numele de Izvorâtorul de Mir. Aceasta este ultima, dar și cea mai importantă sărbătoare a toamnei, după Sfânta Parascheva. În rândurile următoare, FANATIK îți prezintă rugăciunea pe care trebuie să o rostești astăzi, pentru a avea parte de pace și liniște sufletească.
Rugăciunea închinată Sfântului Dumitru
„Sfinte Dumitru, tu ai fost ales de Dumnezeu și hărăzit să ocupi funcția de proconsul, în timpul crudului persecutor al creștinismului, Maximilian; lucrul acesta ți-a îngăduit să poți vești cu mai multă ușurință și autoritate cuvântul mântuitor al sfintei Evanghelii. Tu nu te-ai lăsat impresionat nici de promisiunile tiranului, nici de amenințările lui, ci ai renunțat la orice demnitate lumească pentru a câștiga fericirea veșnică. Împărțind toate bunurile tale celor săraci ai mers la închisoare cântând cel mai frumos imn de biruință al creștinilor: ‘Aleluia.’ Străpuns de sulițele ucigașilor te-ai asemănat cu Mântuitorul tău răstignit pe cruce.
Te rog mijlocește-mi și mie harul să gust măcar în parte fericirea pe care o dă trăirea sinceră a credinței. Binecuvântează-mă și pe mine, ca să mă pot împotrivi greutăților pe care le întâlnesc în strădania de a-mi apăra credința. Bunul Dumnezeu a răsplătit cucernicia și dragostea cu care ai îndurat toate suferințele săvârșind nenumărate minuni cu moaștele tale, care atunci când au fost găsite emanau un parfum plăcut mirositor. Da-mi și mie harul să fiu în viață o plăcută mireasma a lui Cristos în mijlocul lumii stricate și să duc pe cât mai mulți pe drumul mântuirii prin pildă și rugăciunea mea. Amin”, este textul rugăciunii pe care trebuie să o rostești în această zi specială.
Sfântul Dumitru, tradiții și obiceiuri
Fiind ultima și cea mai importantă sărbătoare creștină a toamnei, ziua pomenirii Sfântului Dumitru nu duce lipsă de tradiții și obiceiuri aparte. În tradiția străbună se spune că astăzi este momentul în care iarna își face pentru prima dată simțită prezența, prilej cu care credincioșii ard toate frunzele și crengile de toamnă, în semn de rămas bun pentru timpul frumos de până acum.
Se spune că oamenii care vor păstra și vor respecta cu sfințenie această superstiție vor fi feriți de boli și necazuri pe toată perioada anului. Mai mult decât atât, în această noapte, morții ies din morminte și se transformă în ființe supranaturale care bântuie ogoarele.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17