Cum poți să te angajezi la Romatsa și la ce fel de probe vei fi supus

Ciprian Postolache   
în Stiri de ultima ora
06/02/2019, 17:52
Cum poți să te angajezi la Romatsa și la ce fel de probe vei fi supus GALERIE FOTO
Cum poți să lucrezi la Romatsa și la ce fel de probe vei fi supus

Vrei un salariu mai ceva ca în Vest și să nu fie nevoie să pleci din țară? Află, cum poți să lucrezi la Romatsa și ce probe trebuie să treci ca să ajungi la un salariu de cel puțin 4000 de euro lunar. Regia Autonomă „Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian”, cunoscută sub numele de ROMATSA, angajează anual sute de oameni, mulți dintre în profesia de controlor de trafic aerian stagiar.

Chiar dacă pare greu de crezul există o societate de stat în România, care scoate la concurs posturi în care fluturașul lunar de salariu seamănă cu al unui medic din Germania sau Anglia. În fiecare an ROMATSA angajează oameni care au absolvit cel puţin liceul şi au cunoştinţe avansate de engleză. ROMATSA a avut posturi vacante nu doar în Capitală. În anii trecuți societatea a făcut angajări de personal la mai toate sucursalele din țară, la Cluj, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Tîrgu Mureş, Sibiu.

Cum poți să lucrezi la Romatsa! Care sunt probele pe care trebuie să le treci

Regia Autonomă „Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian”, oferă salarii de minin 28.000 de lei lunar. Chiar și în aceste condiții Romatsa are deficit de personal. Cum poți să lucrezi la ei și ce trebuie să știi? Ei bine, în primul rând concurența este foarte mare. Anual peste 2000 de oameni se înscriu în cursa pentrun un loc la Romatsa, dar doar puțin peste 100 ajung pe postul de controlor de trafic.

Diploma de BAC și cunoștințele de limba engleză sunt de bază pentru a prinde postul de controlor la ROMATSA

Iată ce testează ROMATSA la candidaţi:

  • Test de verificare a cunoştinţelor de limbă engleză (listening, comprehension, speaking, eseu de 75-100 de cuvinte), pe parcursul testului se va verifica şi dicţia candidatului;
  • Test Eurocontrol, în limba engleză – First European Air Traffic Controller Selection Test (FEAST). Acesta este un test de evaluare a calităţilor native necesare pentru a exercita profesia de controlor trafic aerian, nu este test de cunoştinţe. Testarea se desfăşoară pe calculator, online, pe parcursul a două etape, participarea la fiecare etapă fiind condiţionată de îndeplinirea criteriilor minime pentru etapa precedentă. Statutul candidatului va fi marcat cu menţiunea „invitat pentru etapa FEAST II” sau „invitat pentru interviu”, după caz.
  • Interviu în limba română cu cei care au fost declaraţi „invitat pentru interviu”.
  • Vizita medicală se va efectua în Bucureşti pentru obţinerea certificării medicale „clasa a treia” de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Suplimentar, vizita medicală va mai include: examen de determinare a substantelor psihoactive şi examen radioscopic cord-pulmon. Vor fi declaraţi ”admişi” la vizita medicală candidaţii care vor obţine: “apt clasa a treia” de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, “negativ” la examenul de determinare a substanţelor psihoactive şi „fără leziuni pleuro-pulmonare active” la examenul radioscopic cord-pulmon

Ce abilități îți trebuie pentru a lucra controlor de trafic la ROMATSA

Profilul candidatului ideal pentru ocuparea postului de controlor de trafic este următorul: vârsta de minim 18 ani, studii cel puțin medii (BAC luat), cunoștințe avansate de limba engleză, să nu aibă sau să nu fi avut licenţă de controlor de trafic aerian stagiar civil sau licenţă de controlor de trafic aerian civil.

În 2018, ROMATSA a anunțat că are deficit de personal

Pentru postul de controlor de trafic aerian la ROMATSA este necesar ca un candidat să aibă „orientare şi vedere în spaţiu foarte bună; memorie bună; gândire ageră; abilitatea de a lua rapid decizii corecte; abilităţi de lucru cu numere, capacitatea de a îndeplini simultan mai multe sarcini. Candidatul potrivit pentru acest post are, de asemenea, spirit de lucru în echipă, poată munci în schimburi (tură de zi, de noapte, lucru în perioada sărbătorilor legale); în condiţii de stres, e adaptabil, are acuitate vizuală şi auditivă foarte bună şi nu în ultimul rând nu foloseşte substanţe psihoactive.” 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×