Noul an aduce vești bune pentru pensionarii din întreaga țară. Președintele Klaus Iohannis a semnat în cursul zilei de luni, 6 ianuarie decretul de promulgare a legii care introduce pensiile ocupaționale, categorie ce se adaugă tuturor celorlalte scheme existente în momentul de față.
De acum, românii vor primi pensii ocupaționale
În luna decembrie, respectivul act normativ a fost adoptat în unanimitate de voturi în plenul Camerei Deputaților, for decizional. Proiectul transpune prevederile Directivei (UE) 2016/2341 a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 decembrie 2016 privind activităţile şi supravegherea instituţiilor pentru furnizarea de pensii ocupaţionale (IORP).
Acesta defineşte principiile înfiinţării schemelor de pensii ocupaţionale şi ale fondurilor de pensii ocupaţionale, autorizarea schemelor de pensii ocupaţionale, constituirea fondului de pensii ocupaţionale prin contract de societate civilă, colectarea contribuţiilor, investirea resurselor financiare ale fondurilor de pensii ocupaţionale, dar și plata pensiilor ocupaționale.
Principalele prevederii ale proiectului legislativ privind pensiile ocupaționale:
- Poate participa la un un fond de pensii ocupaționale orice persoană care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor și care îndeplinește condițiile prevăzute în schema/prospectul fondului de pensii ocupaționale.
- Sistemul este opțional, nimeni nu poate sa fie obligat sa contribuie la un fond de pensii ocupaționale
- Contribuțiile angajatorului și ale angajatului se datorează, se colectează și se virează de către angajator
- Contribuțiile persoanelor care obțin venituri din activități independente sunt virate direct de către acestea
Reamintim că Guvernul a adoptat pe data 27 august un proiect de lege ce reglementează cadrul legal necesar pentru înfiinţarea schemelor de pensii ocupaţionale şi ale fondurilor de pensii ocupaţionale, inclusiv aspectele legate de administrarea acestora.
Inițiativa constituirii fondului de pensii ocupaţionale îi aparține unui administrator autorizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în timp ce schema de pensii este stabilită de fiecare angajator care doreşte şi poate să acorde angajaților săi astfel de beneficii.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
În aceste condiții, dacă un angajator decide să stabilească o schemă de pensii ocupaţionale, este obligat să informeze toți angajații în privința hotărârii sale. De asemenea, poate stabili cuantumuri diferenţiate de contribuţie proprie pentru lucrători pe criterii de vechime, funcţie sau drepturi salariale.
Trebuie spus că pensia ocupaţională este facultativă, ceea ce înseamnă că încheierea unor relaţii contractuale între o persoană şi un angajator nu poate fi condiţionată de „obligarea persoanei respective să contribuie în nume propriu la un fond de pensii ocupaţionale”, se arată în proiectul de lege promulgat în această dimineață de președintele Klaus Iohannis.