Guvernul introduce pensiile ocupaționale: ce trebuie să facă angajatul, lunar

Ciprian Postolache   
în Stiri de ultima ora
30/12/2018, 09:21
Guvernul introduce pensiile ocupaționale: ce trebuie să facă angajatul, lunar GALERIE FOTO

Guvernul pregătește un nou tip de pensie! Executivul a redactat un proiect de lege prin care angajatul poate contribui lunar cu cel mult o treime din salariul brut. Acest lucru se poate face doar opțional, iar această nouă pensie vine să le completeze pe cele existente deja, Pilonul I (pensie de stat), Pilonul II (pensie administrată privat) și Pilonul III (pensie facultativă). Legea este în curs de avizare în Guvern.

Proiectul de lege este astfel conceput încât angajatul să poată contribui la pensia sa cu cât dorește, dar maxim o treime din salariul brut. Aceste contribuții ar urma să fie achitate lunar și să fie negociate de doritori fie cu angajatorul, fie direct cu firmele care administrează un fond de pensii ocupaționale. După ce primește avizul Guvernului, proiectul de lege privind aceste pensii ocupaționale va ajunge în Parlament.

Guvernul introduce pensia ocupațională! Aceasta este facultativă și poate fi suspendată oricând

„Contribuţia poate fi de maximum o treime din veniturile sale salariale brute lunare sau din veniturile asimilate acestora fără a depăşi, împreună cu celelalte reţineri pe care le-ar avea, jumătate din salarii, respectiv din veniturile asimilate. Contribuţia poate fi împărţită între angajat şi angajator”, se arată în proiectul elaborat de Ministerul Muncii.

Pensia ocupațională a fost concepută ca o nouă altenativă pentru angajați de a economisi pentru viitor

Valoarea lunară se poate negocia de angajat fie cu angajatorul, fie direct cu firmele care administrează un fond de pensii ocupaționale. Cine optează pentru așa ceva poate renunța în orice moment la contribuție, fără niciun fel de sancțiune. De asemenea cuantumul acestei pensii lunare poate fi renegociat oricând. Pentru că aceste pensii ocupaționale sunt facultative, angajatorul nu poate reține contribuții fără acordul scris al angajatului. Banii cu care se contribuie la aceste pensii ocupaționale pot fi accesați odată cu îndeplinirea condițiilor de pensionare pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii sau conform legilor care reglementează acordarea pensiei în cazul unor categorii profesionale.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×