Ultima oră. Cozi uriașe la Vama Nădlac! Românii din Italia se întorc în țară. Trafic rutier în timp real la granițe. Harta Live. UPDATE

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
10/03/2020, 22:26
Ultima oră. Cozi uriașe la Vama Nădlac! Românii din Italia se întorc în țară. Trafic rutier în timp real la granițe. Harta Live. UPDATE
Ultima oră. Cozi uriașe la Vama Nădlac! Românii din Italia se întorc în țară. sursa foto: Libertatea

Românii părăsesc în număr mare Italia, de teama coronavirusului. Planurile lor au fost date însă peste cap de ultima decizie a Guvernului italian, care a decretat carantină pe întreg teritoriul țării. Astfel, nimeni nu mai intră și nimeni nu mai părăsește țara.

UPDATE 11.03, ora: 12.00.  Timpul necesar de aşteptare pentru verificările de la intrarea în ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac II s-a redus, miercuri dimineaţă, la 30 de minute. Numărul persoanelor care au tranzitat graniţa prin acest loc, pe ambele sensuri, este mai mic decât anul trecut în aceeaşi perioadă.

Matei Filip Ionuţ, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Arad, a declarat că la intrarea în ţară se prezintă mai puţine maşini decât în zilele obişnuite.

Chiar dacă sunt mai puţini cei care vin în ţară, timpul de aşteptare este uşor mai ridicat decât în zilele obişnuite din cauza controalelor sanitare efectuate în contextul măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus„, a precizat purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Arad.

Conform Poliţiei de Frontieră Arad, în ultimele 24 de ore, respectiv de marţi ora 10,00 şi până miercuri ora 10,00, Vama Nădlac a fost tranzitată, pe ambele sensuri, de 10.600 de persoane, faţă de 12.000 în aceeaşi perioadă din 2019.

UPDATE 22:25. La această oră, Vama Nădlac este blocată după ce foarte mulți români din Italia au ajuns cu mașinile personale la granița României. În acest moment, timpul de așteptare pentru a intra în țară este de până la 50 de minute, conform hărții live de pe site-ul Poliției de Frontieră.

La Arad, a izbucnit şi un scandal după ce mai multe persoane nu au dorit să intre în carantină, ci să fie lăsate să meargă în judeţele de unde proveneau. După intervenţia jandarmilor, lucrurile s-au calmat şi persoanele au mers în carantină.

UPDATE. Ioan Buda, Inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române, a declarat marți, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, că în ultimele două săptămâni au intrat în România peste 40.000 de persoane din Italia: „Până în prezent, din Italia sau cei care au tranzitat Italia şi au ajuns în România, din 23 februarie până în prezent, au intrat în ţară 40.612 persoane, dintre care peste 34.000 sunt români şi 3.800 sunt italieni, iar 2.500 – alte cetăţenii„.

Românii părăsesc Italia de teama coronavirusului

Așadar, românii care au plecat până luni seara din Italia, sunt bun plecați, însă restul vor fi captivi într-o țară grav afectată de coronavirus. A apărut o hartă live a traficului de la granițele României, care arată timpii de așteptare pentru intrarea în țară. De asemenea, autocarele cu români din Italia care pătrund pe teritoriul țării sunt trase pe dreapta, iar pasagerii sunt puși să completeze o declarație pe proprie răspundere. DSP îi caută pe cei care prezintă semne ale infectării cu virusul, iar pe ceilalți îi informează că ar putea sta 14 zile în carantină.

Un caz șocant a avut loc luni seara, când un bloc întreg din Milano, ocupat de români, a rămas gol, după ce conaționalii noștri au fugit de teama coronavirusului. Au plecat cu mașinile, cu trenul, în puterea nopții, pentru a nu fi depistați de oamenii legii.

Italia închide de marți granițele

”Sunt îngrozită. M-a sunat acum o prietenă care e în Milano să-mi spună cum românii care stăteau în blocul ei au fugit aseară – pentru că știau că, de azi dimineață, toată Lombardia va fi în carantină.

M-a sunat să mă roage să scriu despre asta și să fac și eu un apel prin care să le amintesc românilor plecați că, prin fuga lor, nu fac altceva decât să răspândească virusul”, a scris o româncă pe Facebook.

Între timp, numărul pacienţilor infectaţi cu coronavirus a ajuns la 9.172. De asemenea, numărul morţilor cauzate de COVID-19 a ajuns la 463. ”Rămâi acasă. Acum este momentul responsabilității”, a declarat premierul Italiei, Giuseppe Conte.

Populaţia va putea circula în condiţii de strictă necesitate. De asemenea, şcolile, universităţile şi grădiniţele vor fi închise până pe 3 aprilie, în primă fază. În plus, adunările publice au fost interzise, iar campionatul de fotbal va fi suspendat. Barurile şi restaurantele vor fi închise la orele 18:00, iar cei care vor să meargă cu mijloacele de transport în comun vor fi nevoiți să obțină un certificat medical care să ateste faptul că nu sunt bolnavi de coronavirus.

„Nu există timp, contagiunea este în creștere. Vom adopta reguli și mai stricte. Obiceiurile zilnice trebuie să se schimbe pentru binele Italiei: STAI ACASĂ.

Nu va mai exista o zonă roșie – va exista Italia ca zonă protejată. Călătoria în întreaga peninsulă va fi evitată dacă nu există motive dovedite pentru locul de muncă, cazuri de necesitate și motive de sănătate.

 Adăugăm interdicția adunărilor în aer liber. Înțelegem nevoia de socializare, dar nu ne mai putem permite aceste episoade de socializare care pot adânci epidemia”, a declarat Conte într-o conferință fulger la palatul Chigi.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×