Românii își pot retrage de astăzi contribuțiile la pilonul II de pensii. Care sunt riscurile

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
13/03/2019, 11:08
Românii își pot retrage de astăzi contribuțiile la pilonul II de pensii. Care sunt riscurile GALERIE FOTO
De miercuri, iti poti retrage contributiile de la Pilonul II de pensii

Românii pot să-și transfere contribuțiile de la Pilonul II de pensii, la Pilonul I! Începând de miercuri, românii care au fost obligaţi, după anul 2008, să contribuie la fondurile Pilonului II pot decide, dacă vor să-și tranfere contribuțiile de la Pilonul II, la pensiile de stat.

Românii își pot retrage banii din Pilonul II de pensii

Transferul se poate face cu o simplă cerere. Prin depunerea acestei cereri, românii îşi exprimă acordul pentru transferul celor 3,75 procente, pe care acum le virează la Pilonul II, la Pilonul I, astfel încât întreaga contribuiţie de 25% din venitul angajatului va finanţa plata pensiilor actuale.

Singura condiţie pentru transferul contribuţiei de la Piloonul II la Pilonul I este ca persoana să fi contribuit mai mult de 5 ani. Astfel, pentru a cere încetarea plăţilor către Pilonul II, contribuabilul trebuie să trimită administratorului său de pensii private o cerere-cadru care conţine, pe lângă datele de identificare a participantului la Pilonul II şi datele de contact.

Pilonul II a fost creat pentru eventualitatea caderii Pilonului I de pensii de stat

Banii din Pilonul II de pensii pot fi transferați la Pilonul I

În cerere se va menţiona şi seria şi numărul actului individual de aderare, denumirea fondului de pensii administrat privat şi numele şi adresa administratorului. Alte elemente esenţiale cuprinse în cererea-cadru privesc denumirea angajatorului, cu tot cu Codul Unic de identificare, dar şi denumirea casei de pensii la care este înregistrat participantul.

Acestei cereri i se anexează copia actului de identitate valabil la data depunerii cererii şi o declaraţie pe proprie răspundere a participantului la Pilonul II, prin care recunoaşte că a cerut încetarea plăţii contribuţiei individuale la fondul de pensii administrat privat, „în conformitate cu prevederile art. 81 pct. 3 şi 4 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 114/2018”.

La nivel de reglementare secundară, aderarea şi evidenta participanţilor la fondurile de pensii administrate privat este detaliată prin dispoziţiile Normei A.S.F. nr. 1/2015 privind aderarea şi evidenţa participanţilor la fondurile de pensii administrate privat, cu modificările şi completările ulterioare.

Ce riscă contribuabilii

În prezent, un procent de 3,75% din cota de 25% de CAS este virată în conturile a peste 7,2 milioane de români, la Pilonul II. În cazul celor care aleg să înceteze plata contribuţiei la Pilonul II, contribuţia de 3,75% se va duce în sistemul public de pensii (Pilonul I), în care banii sunt cheltuiţi imediat pentru persoanele care ies la pensie.

Sustenabilitatea sistemul public de pensii (Pilonul I), bazat pe solidaritatea între generaţii şi în care actualii angajaţi plătesc pentru pensionarii de acum, este serios afectată pe termen lung, se arăta chiar în expunerea de motive a Legii 411/2004 care a introdus Pilonul II de pensii, lege adoptată în Guvernarea Năstase.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×