Schimbări importante la Pilonul II de pensii

Victor Anghel   
în Stiri de ultima ora
20/12/2018, 15:21
Schimbări importante la Pilonul II de pensii GALERIE FOTO
Schimbări importante la Pilonul II de pensii

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, Darius Vâlcov și liderii coaliției de guvernare  – Liviu Dragea și Călin Popescu Tăriceanu – au discutat astăzi în Parlament despre schimbările importante la Pilonul II de pensii. Modificările reprezintă motiv de ceartă în Coaliție. Potrivit informațiilor în legătură cu acest subiect, românii nu vor încasa cash, ci vor fi obligaţi să cumpere titluri de stat sau acţiuni.

Conform unor surse, există nemulţumiri din partea celor din ALDE, care susţin varianta ca românii care optează să-şi retragă banii să poată să-i plaseze în acţiuni sau titluri de stat. Pe de altă parte, cei din PSD vrea ca ei să fie viraţi către pilonul I sau III.

Schimbări importante la Pilonul II de pensii

În varianta inițială, se prevedea că românii pot scoate toți banii din Pilonul II de pensii, dacă au cinci ani de contribuție. Cu noile modificări însă, e foarte probabil să nu mai poată face un astfel de pas, având opțiunea de a face un transfer fie către Pilonul I, respectiv pensia de stat sau către Pilonul III, o pensie privată facultativă pe care ei și-o pot alege.

Altfel spus: ceea ce se schimbă este posibilitatea de a scoate banii de la Pilonul II și de a-i folosi în alte scopuri – pentru consum, plata creditelor ș.a.m.d. – decât contribuții la pensii, relatează hotnews.ro. Există însă o excepție: conform noii variante a ordonanței, ei îi mai pot folosi și ca investiții în titluri de stat. Asta înseamnă că statul se poate folosi de acei bani pe o perioadă de doi-trei ani, după care îi vor primi înapoi cu dobândă.

Noi schimbări preconizate la Pilonul II de pensii

Totuși, rămâne de văzut cum va arăta varianta finală a ordonanței. Și, în cazul în care Eugen Teodorovici, Darius Vâlcov, șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, și Liviu Dragea nu se vor înțelege, cel mai probabil, ei vor amâna ordonanța pe săptămâna viitoare, anunță Digi24. Întâlnirea dintre cei patru politicieni are loc în biroul liderului PSD.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×