România va avea o altă climă în următoarele decenii. Scenariile pesimiste ale ANM

Dan Suta   
în Prognoza meteo
08/10/2019, 14:04
România va avea o altă climă în următoarele decenii. Scenariile pesimiste ale ANM
România va avea o altă climă în următorii zeci de ani. Sursa foto: images.theconversation.com

România va arăta complet diferit, cu o altă climă, în următoarele decenii. ANM a prezentat cele mai pesimiste scenarii în contextul încălzirii globale. În perioada 2021-2050 vom avea fenomene meteo tot mai agresive, furtuni specifice zonelor mediteraneene, în special cu aspect tornadic, dar și mai multe episoade de arșiță.

România va avea o altă climă în următoarele decade

Conform previziunilor făcute de meteorologi, în următoarele trei decade temperaturile din timpul zilelor de vară vor fi mai mari cu 3 grade Celsius, iar perioadele de caniculă vor fi mai mari și mai dese. Episoadele mai dese de căldură vor fi însoțite, conform experților, și de furtuni mult mai violente decât cele pe care le-am trăit până acum.

„Pentru perioada 2021-2050, vorbim de o creştere a temperaturii medii anuale a aerului cu până la trei grade vara, reducerea cantităţilor medii de precipitaţii cu aproximativ 10-15% în lunile de vară. În acelaşi timp, vorbim de schimbări în statisticile fenomenelor meteorologice extreme prin creştere frecvenţei şi intensităţii valurilor de căldură şi creşterea ratei intensităţii precipitaţiilor”, susține Elena Mateescu de la ANM, conform MEDIAFAX.

românia climă
Perioadele de secetă vor alterna cu fenomene extreme precum tornadele. Sursa foto: Youtube.com/ Express Sud-est

Schimbările de climă în 2060

„Totodată, oficialul ANM avertizează că, spre finele secolului, între 2061-2090, cel mai pesimit scenariu „indică valori chiar mai mari în ceea ce priveşte lunile de vară, creşteri cu 4-6 grade şi descreşterea cantităţilor medii de precipitaţii cu 20-30%”, mai spune specialistul în climatologie.

De atlfel, efectele schimbărilor climatice s-au văzut cel mai intens anul acesta în România, căci primăvara și vara aceasta s-au produs mai multe tornade în locuri diferite din țară, atât în sudul României cât și în Transilvania și Banat. Vara aceasta a fost cea mai atipică din punct de vedere climatologic în România, iar oamenii de știință spun că acesta este abia începutul.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×