România, primele măsuri de teama coronavirusului: 17 români în carantină, 1000 izolaţi la domiciliu – UPDATE

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
24/02/2020, 22:55
România, primele măsuri de teama coronavirusului: 17 români în carantină, 1000 izolaţi la domiciliu – UPDATE GALERIE FOTO
Coronavirusul a pus în alertă autoritățile din România. Sursa foto - Yang Wenbin/Xinhua via ZUMA Wire)

România a anunțat deja că ia primele măsuri de teama coronavirusului! Vorbim de decizii fără precedent pe care țara noastră începe să le pună în practică, având în vedere că virusul care a făcut ravagii în China a ajuns în Europa.

UPDATE, ora 22.51: Victor Costache, ministrul Sănătăţii, a anunţat că nu este niciun caz de coronavirus confirmat pe teritoriul ţării, dar că 17 cetăţeni români se află sub carantină în România. Totodată, alţi 1000 de cetăţeni sunt izolaţi la domiciliu.

„Avem posibilitatea de 4000 de locuri de carantină la nivel național. O cifră confortabilă. În ceea ce privește locurile de spitalizare, avem 2500 de paturi din toate spitalele din România, iar 95 sunt paturi de terapie intensivă” a spus acesta, într+o conferinţă de presă.

„Izolarea este pentru cei care vin din localitățile afectate de coronarivus, iar autoizolarea este pentru cei care vin din zone de risc” a precizat şi ministrul de Interne.


România, primele măsuri de teama coronavirusului!

Chiar în acest moment, autorităţile fac stocuri uriaşe de dezinfectanţi, materiale de protecţie şi kituri de analiză. Anunțul a fost confirmat de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan.

Mai mult de atât, conform lui Raed Arafat, scannere termice vor ajunge pe toate aeroporturile din ţară în perioada imediat următoare.

Decizii fără precedent în România

„Primele măsuri au fost luate încă de la începutul anului. Nu suntem acum în faza de a începe pregătirile pentru a face faţă acestei ameninţări.

S-au stabilit achiziţii de materiale de protecţie, măşti, kituri, combinezoane, biocide, constituinduse rezervă la guvern care nu exista înainte”, a spus Horaţiu Moldovan.

De altfel, în debutul acestei săptămâni, statisticile indicau că s-au înregistrat cel puţin 77.150 de cazuri confirmate în China, iar la nivel global sunt 79.356 de cazuri, bilanţul deceselor fiind de 2.619 de persoane. 27 dintre ele au avut loc în afara Chinei.

Vorbim de o creştere majoră faţă de săptămâna trecută, când erau 5 decese în afara Chinei, majoritatea la persoane care au avut o legătură directă cu China.

Între timp, noi focare au apărut în Coreea de Sud, Iran şi Italia, cu zeci de cazuri confirmate şi mai multe decese. Preşedintele chinez  Xi Jinping a avertizat că noul coronavirus este cea mai gravă criză de sănătate publică de la fondarea Republicii Populare Chineze.

În Italia au fost confirmat 130 de cazuri de îmbolnăvire şi 3 decese.”Încă nu am identificat pacientul zero, cel de la care au apărut cazurile de îmbolnăvire, astfel că este dificil să facem evaluări cu privire la noi cazuri”, a declarat Angelo Borrelli, şeful Agenţiei Naţionale de Protecţie Civilă.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×