Robert Frank a murit. Era considerat unul dintre cei mai mari fotografi

Bogdan Solomon    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri mondene
11/09/2019, 21:52
Robert Frank a murit. Era considerat unul dintre cei mai mari fotografi
A murit Robert Frank, unul dintre cei mai cunoscuți fotografi

Robert Frank, una dintre cele mai apreciate figuri ale fotografiei din toate timpurile, a încetat din viață luni, 9 septembrie, la vârsta de 94 de ani, in localitatea canadiană Inverness, din Noua Scoție, potrivit presei locale. Celebrul fotograf american de origine elveţiană figură reprezentativă pentru anii 1950 – 1960, a influenţat generaţii întregi de artişti, precum John Cassavetes şi Jim Jarmusch.

A murit Robert Frank, unul dintre cei mai mari fotografi

Alături de scriitorul Jack Kerouac, Frank a pus bazele generației Beats, o mișcare literară și artistică, în care urmarea instinctului preval[ asupra fundamentelor tehnicilor caracteristice fotojurnalismului. Totodată, acesta a publicat la editura Robert Delpire o carte, „The Americans”, operă care i-a adus celebritatea şi care a deviat arta fotografiei pe un nou făgaş. Realizate cu ajutorul unei camere foto Leica de 35 de milimetri, cele 83 de imagini în alb şi negru sunt considerate capodoperele sale şi au în prim-plan atât figuri „marginale” din viaţa Americii, cât și cupluri de adolescenţi, muncitori din fabrici şi biciclişti.

Ulterior, fotograful american de origine elvețiană a explorat cinematografia şi a făcut diverse experimente pe bază de fotografie şi fotomontaj. De la John Cassavetes la Jim Jarmusch, au fost numeroşi artiştii care au recunoscut că s-au inspirat din opera acestuia, ce a deslușit mitul „visului american”.

Robert Frank avea 94 de ani
Robert Frank avea 94 de ani

Mesaje emoționante din partea fotografilor celebri

În scurt timp de la aflarea tristei vești, pe rețelele de socializare au curs numeroase mesaje din partea celor care l-au iubit și apreciat. „Odihnește-te în pace, geniu american”, a scris Jerry Saltz, un critic al New York Magazine, câștigător al premiului Pulitzer la categoria „Critică”.

Albumul său de referință, „The Americans”, a fost considerat deprimant şi, totodată, subversiv, dezvăluind partea întunecată a visului american. Mai concret, acesta pune în evidență adevăruri dure, precum sărăcia, segregarea, inegalitatea şi solitudinea.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×