Pe lângă pomenile pe care credincioșii le fac celor care au plecat dintre noi, există mai multe zile pe an în care se poate face pomenirea morților cum ar fi Sâmbăta Lăsatului sec de carne, adică Moșii de iarnă, a doua, a treia și a patra sâmbătă din Postul Mare și multe altele.
Coliva este nelipsită din tradiția ortodoxă, iar aceasta, inițial, a fost servită ca hrană, ulterior a fost menită pentru pomenirea morților după modele și tradiții ce existau deja în lumea păgână a timpului. Totodată, ea e o expresie materială a credinței noastre în nemurire și înviere, fiind compusă din boabe de grâu, pe care Domnul le-a înfățișat ca somboluri ale învierii trupurilor.
Rețete delicioase și rapide pentru colivă din arpacaș și nucă
Dulciurile și ingredientele care intră în compoziția colivei reprezintă vituțile sfinților sau ale raposaților pomeniți sau dulceața vieții celei veșnice pe care nădăjduim ca a dobândit-o mortul. Legănarea colivei cu mâinile este pe o parte expresia legănării reale cu cei adormiți, iar pe de altă parte, un semn al învierii, similar celui din Sfânta Liturghie, moment în care preoții leagănă sfântul aer deasupra Darurilor la citirea Crezului până când se se rostește ”Și a înviat a treia zi, după Scripturi”.
Colivă cu arpacaș și nucă
Ingrediente:
- 1 kilogram de arpacaș sau grâu
- 600 grame de zahăr
- 600 grame de miez de nucă
- o cană și jumătate de pesmet din pâine sau biscuiți dacă nu este post
- zahăr vanilat, după gust
- 2 fiole de esență de rom sau de vanilie
- coajă de lămâie sau portocală
- zahăr pudră
- un praf de sare
Mod de preparare:
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
Se alege arpacașul și se spală bine. Potrivit unor tradiții populare, arpacașul sau grâul se spală în 9 ape, până când apa este curată. Se pune la fiert cu un praf de sare și o cantitate de apă de trei ori mai mare decât cantitatea de arpacaș și se lasă la foc mic până când scade. După ce acesta a fiert, se adaugă zahărul și se amestecă până când totul devine legat, se lasă la răcit și apoi se pune în frigider până a doua zi.
Deasupra se va forma o pojghiță pe care trebuie să o îndepărtezi, adaugi zahărul vanilat, esența de rom sau vanilie și nuca pisată. La final, o poți orna cu pesmet, zahăr pudră, bombonele, după gust. De asemenea, mai poți forma și o cruce din cacao, cu ajutorul unui șablon. O altă idee pentru a orna și pentru a forma o cruce, fără ajutorul unui șablon, este să faci forma dorită din bucăți de nucă.
Ingrediente pentru a orna coliva:
- cocos
- bucăți de ciocolată
- bomboane colorate mici sau mari
- stafide
- nucă
- zahăr pudră