Prajitura Verdens Beste, adică „cea mai bună din lume” , a fost votată de către norvegieni, în 2002, cea mai bună prajitură, devenind desertul național al Norvegiei. Rețeta a devenit celebră si s-a răspândit în întreaga lume.
Rețeta zilei: prăjitura Verdens Beste
Ingrediente pentru blat:
- 100 gr unt la temperatura camerei
- 100 gr zahăr tos
- 100 gr făină
- o linguriță praf de copt
- un praf de sare
- 4 gălbenușuri
- o linguriță extract de vanilie
- 4 linguri lapte
Ingrediente pentru bezea:
- 4 albușuri
- un praf de sare
- 175 gr zahăr tos
- o lingură zeamă de lămâie
- 75 gr felii de migdale
Ingrediente pentru cremă:
- 4 galbenușuri
- 40 gr amidon
- 100 gr zahăr tos
- 450 ml lapte
- 15 gr unt
- 2 lingurițe extract de vanilie
- 3 foi gelatină + apa rece
- 300 ml smântână pentru frișcă
Mod de preparare
Mai întai, se prăjesc feliile de migdale, pentru că sunt mai gustoase puțin rumenite și se încălzește cuptorul la foc mediu. Apoi, se ia o tavă, se tapetează cu hârtie de copt, și se unge cu unt. Într-un vas se cerne făina și se amestecă cu praful de copt și sarea.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
În alt vas, se mixează untul moale cu zahărul vreo două minute până devine cremos, apoi se adaugă gălbenușurile pe rând, mixând până se încorporează. Urmează extractul de vanilie și făină, iar la final, cele patru linguri de lapte. Compoziția obținută nu trebuie să fie lichidă.
Pentru bezea, se bat albușurile spumă cu un praf de sare, apoi se adaugă zeama de lămâie și zahărul treptat, mixand în continuare, până se obține o bezea tare și lucioasă. Se întinde bezeaua peste compoziția de blat din tavă și se pun deasupra feliile de migdale prăjite și se lasă la răcit.
Cremă de patiserie
Pentru cremă, se pun smântâna pentru frișcă în congelator și foile de gelatină să se hidrateze în apă rece. Se amestecă laptele cu untul la foc mediu, apoi se mixează gălbenușurile cu zahărul până s-au deschis la culoare. Se adaugă amidonul și se încorporează. Apoi se adaugă laptele fierbinte, amestecând până se încorporează tot.
Se pune vasul pe foc și se amestecă până se îngroașă crema. Se lasă apoi la răcit și se adaugă extractul de vanilie. Se topește gelatina hidratată, scursă de surplusul de apă si se bagă în cremă. După ce s-a răcit de tot crema, se amestecă ci frișca.
Pentruasamblarea prajiturii, se scoate blatul din tavă cu tot cu hârtie, se desprinde ușor de margini și se taie în două. Se desprinde o jumătate de blat, se pune pe platou și se așează crema. Se bagă la frigider pentru 10 minute ca să se întăreacă, apoi se scoate, se pune și restul de cremă deasupra. Peste cremă se așează cealaltă jumătate de blat și se bagă la frigider încă jumătate de oră.