Rețeta zilei este prăjitura Carpați sau Cabana, așa cum mai este cunoscută de gospodine. Acest desert este la fel de gustos pe cât este de aspectuos. Prăjitura este delicioasă datorită combinației dintre stratul de foi fragede, cremă, dar și glazura intensă de ciocolată pudrată cu nucă de cocos.
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Rețeta zilei de vineri, 8 noiembrie. Un desert pe placul tuturor
Dacă tot astăzi este zi de sărbătoare și m-am gândit să pregătesc un desert savuros. Prăjitura Carpați este pe gustul tuturor și va dispărea din farfurie cât ai zice ”pește”. Aceste desert merită tot timpul pe care îl petreceți în bucătărie, dar și faptul că trebuie să stea la rece câteva ore bune sau chiar peste noapte.
Ingrediente necesare pentru foile prăjiturii:
ADVERTISEMENT
- 1 kilogram de făină albă
- 4 ouă
- 300 de grame de zahăr
- 300 ml de ulei
- 300 ml de lapte
- o linguriță de bicarbonat de sodiu
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 130 de grame de făină
- 1, 5 litri de lapte
- 200 de grame de unt la temperatura camerei
- 400 de grame de zahăr
Ingrediente necesare pentru glazură:
ADVERTISEMENT
Citește pe același subiect:
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
- 150 ml de lapte
- 200 de grame de ciocolată neagră
- 50 de grame de unt
- nucă de cocos pentru a pudra prăjitura.
Mod de preparare prăjitura Carpați. Care sunt pașii de urmat
- Într-un bol mai măricel se sparg cele 4 ouă și se adaugă zahărul și se mixează cu ajutorul unui mixer
- Se adaugă uleiul și laptele și se amestecă până când se încorporează
- Se pune și bicarbonatul de sodiu și treptat făina. Se amestecă cu o lingură de lemn, iar când aluatul devine dens, moale și nelipicios se mai adaugă puțină făină și este gata
- Aluatul obținut se întinde pe o suprafață de lucru și se împarte în 9 bucăți egale
- Fiecare bucată de aluat se pune pe hârtie de copt care a fost pregătită în prealabil și se întinde subțire cu ajutorul unui sucitor
- Foile se înțeapă cu o furculiță ca să nu le umfle la copt și se țin la cuptor circa 10 minute. Se pun una peste alta și se lasă la răcit
- Între timp ne putem apuca de crema prăjiturii. Într-o cratiță se pune zahărul și se ține pe aragaz până când se topește complet
- Se ia cratița de pe foc și se încorporează făina și apoi se adaugă laptele și se pune din nou pe aragaz la foc mic. Se lasă până când crema de caramel începe să se îngroașe
- Se ia din nou de pe foc cratița și se adaugă untul. Crema astfel obținută se lasă la răcit și apoi ne putem apuca de asamblarea prăjiturii
- Foile de prăjitură se așează în tavă împreună cu crema de caramel alternativ. Ultimul strat care se adaugă este unul de cremă și apoi se acoperă cu folie alimentară și se lasă la rece, la frigider, cel puțin 6 ore sau peste noapte
- Prăjitura se scoate din frigider, i se taie marginile și apoi în 3 bucăți egale, pe lungime. Ulterior, prăjitura se taie pe diagonală astfel încât să obținem 2 triunghiuri. Triunghiurile obținute se pun pe un platou spate în spate, cu latura mică în jos ca să nu se lipească între ele
- Acum mai rămâne doar să preparăm glazura și să ornăm prăjitura. Într-o oală se pun laptele, ciocolata și untul și se țin la foc mic până când se topesc ingredientele solide
- Glazura este gata în momentul în care devine fluidă
- Se lasă la răcit și apoi se toarnă peste prăjituri
- La final se presară deasupra fulgii de cocos. Poftă bună!
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT