Rețeta zilei: Humus clasic libanez. Delicios și super-sănătos!

Alexa Serdan   
în Stiri mondene
03/08/2019, 12:54
Rețeta zilei: Humus clasic libanez. Delicios și super-sănătos!
Care sunt ingredientele și cum se prepară humusul clasic libanez. Sursa foto: pixabay.com

Humusul este o mâncare tradițională care provine din Orientul Mijlociu și se prepară foarte simplu, ai nevoie doar de pastă de năut la care se adaugă sos tahini preparat din susan, dar și o varietate de condimente în funcție de gusturile fiecăruia: dolveac, ardei copt, pastă de curry sau legume.

Rețeta zilei de sâmbătă: humus clasic libanez

Rețeta de humus a ajuns și pe teritoriul țării noastre, iar popularitatea acesteia a crescut datorită diversității ingredientelor care se pot adăuga. Fie că vorbim numai de ingredientele de bază, fie că adăugăm dovleac, ardei copt sau alte legume humusul este o rețetă simplă și gustoasă.

Care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara humus clasic libanez. Așadar, avem nevoie de: 250 de grame de năut, zeama de la o jumătate de lămâie, 80 de grame de tahini, un cățel de usturoi, două linguri de ulei de măsline, sare și piper.

Mod de preparare:

  1. Năutul se fierbe împreună cu o linguriță de bicarbonat de sodiu
  2. Năutul trebuie să fie acoperit cu apă
  3. După ce s-a fiert se clătește și se lasă la răcit
  4. Adaugă boabele în blender alături de zeama de lămâie, tahini, usturoi, ulei de măsline, sare și piper
  5. Se mixează până se obține o pastă fină
  6. Se amestecă din când în când cu o lingură de lemn
  7. Se scoate humusul din bol și se adaugă peste pasta obținută ulei de măsline
  8. În cazul în care doriți se poate adăuga busuioc, pătrunjel sau boia dulce deasupra.
Rețetă humus clasic libanez
Care sunt beneficiile humusului asupra organismului. Sursa foto: pixabay.com

Care sunt beneficiile pe care le are humusul pentru sănătate

Boabele de năut sunt bogate în proteine, fibre și carbohidrați. Humusul este un aliment sănătos care poate fi consumat în combinație cu pâine prăjită, pită, felii de ardei roșu sau castravete. Boabele de năut conțin acizi grași esențiali omega 3, fier, vitamina B6, mangan, acid folic, aminoacizi și cupru care ajută la protecția sistemului cardiac, procesului de digestie și reglarea nivelului de lipide din sânge.

De asemenea, humusul face parte dintr-o dietă mediteraneană în care se consumă numai fasole, pește, nuci, fructe și legume. Mare atenție la cantitățile de humus pe care le consumi. Deși humusul are numeroase beneficii pentru organism și are un aport ridicat de nutrieți, are și un număr mare de calorii. O cană de  humus conține 408 calorii așa că se recomandă că nu facem exces și să controlăm porțiile pe care le consumăm.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×