Rețeta zilei. Gomboți sau găluște cu prune, un desert de nota 10

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
15/10/2019, 10:33
Rețeta zilei. Gomboți sau găluște cu prune, un desert de nota 10
Rețeta zilei. Găluște cu prune, un desert pe gustul tuturor. Sursa foto: Pinterest.com

Găluștele cu prune fac parte din rețetele copilăriei fiind un desert de sezon specific zona Ardealului și Banatului. În ultima perioadă această rețetă a pătruns și în restul țării. Găluștelor cu prune care mai sunt numite și gombiți sunt de proveniență germano – austriacă.

Rețeta zilei de marți. Găluște cu prune, rețeta tradițională

Ingrediente necesare pentru găluște cu prune:

  • 10-15 prune de dimensiuni medii sau mici
  • 800 de grame de cartofi fierți în coajă
  • 250 de grame de făină albă
  • 2 ouă întregi
  • o linguriță de sare
  • 250 de grame de pesmet
  • 100 de grame de unt
  • 100 grame de zahăr tos
  • zahăr pudră vanilat
  • scorțișoară măcinată

Câteva ponturi înainte de a ne apuca de prepararea propriu-zisă:

  1. Pesmetul trebuie să fie rumenit în unt și amestecat cu zahăr tos
  2. Este foarte important și soiul prunelor pe care le folosim pentru această rețetă. Sunt indicate cele mici, bine coapte
  3. În cazul în care prunele sunt acre se umplu cu un cub de zahăr
  4. Prunele întregi sunt cele mai bune pentru că astfel nu își lasă zeama în aluat
  5. Cartofii care se folosesc sunt cei albi, făinoși. Aceștia se fierb întregi, în coajă.
Mod de preparare găluște cu prune
Urmează pașii de mai jos și vei avea un desert de nota 10. Sursa foto: Pinterest.com

Mod de preparare găluște cu prune, rețeta copilăriei

  1. Cartofii se pun la fiert întregi cu tot cu coajă într-o oală cu apă ușor sărată
  2. Când s-au fiert, se scurg de apă și se curăță de coajă cât timp mai sunt călduți
  3. Se pasează cu ajutorul furculiței sau îi puteți da pe răzătoare
  4. Peste cartofi se sparg cele două ouă, sarea și o parte din făină
  5. Compoziția se frământă, iar dacă este lipicioasă și moale în continuare se mai adaugă făină
  6. Modelarea găluștelor cu prune se face cu mâna udă
  7. Ia o parte din compoziție de mărimea unei nuci, aplatizeaz-o în mână și pune în mijloc o prună, apoi ridică marginile aluatului peste prună și închide-o bine
  8. Continuă astfel cu restul compoziției
  9. Puneți găluștele formate pe un blat de bucătărie care a fost dat cu făină în prealabil
  10. Într-o oală cu apă și 2 lingurițe de sare se pun găluștele la fiert
  11. În momentul în care încep să se facă găluștele vor ieși la suprafață
  12. Sfat: nu aglomerați oala cu găluște, mai bine le fierbeți în mai multe tranșe
  13. Găluștele cu prune se fiert circa 10 minute în oala neacoperită
  14. Într-o tigaie în care am topit unt turnăm pesmet și amestecăm bine cu o spatulă
  15. Pesmentul se prăjește încet astfel încât să absoară tot untul topit
  16. În momentul în care pesmetul s-a rumenit se adaugă zahărul tos
  17. Găluștele se dau prin pesmetul obținut cât să se acopere complet
  18. Se scot pe un platou și se pudrează cu zahărul pudră care a fost amestecat cu scorțișoară
  19. Găluștele cu prune sunt gata de servit
  20. Poftă bună!

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×