Găluștele cu prune fac parte din rețetele copilăriei fiind un desert de sezon specific zona Ardealului și Banatului. În ultima perioadă această rețetă a pătruns și în restul țării. Găluștelor cu prune care mai sunt numite și gombiți sunt de proveniență germano – austriacă.
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Rețeta zilei de marți. Găluște cu prune, rețeta tradițională
Ingrediente necesare pentru găluște cu prune:
- 10-15 prune de dimensiuni medii sau mici
- 800 de grame de cartofi fierți în coajă
- 250 de grame de făină albă
- 2 ouă întregi
- o linguriță de sare
- 250 de grame de pesmet
- 100 de grame de unt
- 100 grame de zahăr tos
- zahăr pudră vanilat
- scorțișoară măcinată
Câteva ponturi înainte de a ne apuca de prepararea propriu-zisă:
ADVERTISEMENT
- Pesmetul trebuie să fie rumenit în unt și amestecat cu zahăr tos
- Este foarte important și soiul prunelor pe care le folosim pentru această rețetă. Sunt indicate cele mici, bine coapte
- În cazul în care prunele sunt acre se umplu cu un cub de zahăr
- Prunele întregi sunt cele mai bune pentru că astfel nu își lasă zeama în aluat
- Cartofii care se folosesc sunt cei albi, făinoși. Aceștia se fierb întregi, în coajă.
Mod de preparare găluște cu prune, rețeta copilăriei
- Cartofii se pun la fiert întregi cu tot cu coajă într-o oală cu apă ușor sărată
- Când s-au fiert, se scurg de apă și se curăță de coajă cât timp mai sunt călduți
- Se pasează cu ajutorul furculiței sau îi puteți da pe răzătoare
- Peste cartofi se sparg cele două ouă, sarea și o parte din făină
- Compoziția se frământă, iar dacă este lipicioasă și moale în continuare se mai adaugă făină
- Modelarea găluștelor cu prune se face cu mâna udă
- Ia o parte din compoziție de mărimea unei nuci, aplatizeaz-o în mână și pune în mijloc o prună, apoi ridică marginile aluatului peste prună și închide-o bine
- Continuă astfel cu restul compoziției
- Puneți găluștele formate pe un blat de bucătărie care a fost dat cu făină în prealabil
- Într-o oală cu apă și 2 lingurițe de sare se pun găluștele la fiert
- În momentul în care încep să se facă găluștele vor ieși la suprafață
- Sfat: nu aglomerați oala cu găluște, mai bine le fierbeți în mai multe tranșe
- Găluștele cu prune se fiert circa 10 minute în oala neacoperită
- Într-o tigaie în care am topit unt turnăm pesmet și amestecăm bine cu o spatulă
- Pesmentul se prăjește încet astfel încât să absoară tot untul topit
- În momentul în care pesmetul s-a rumenit se adaugă zahărul tos
- Găluștele se dau prin pesmetul obținut cât să se acopere complet
- Se scot pe un platou și se pudrează cu zahărul pudră care a fost amestecat cu scorțișoară
- Găluștele cu prune sunt gata de servit
- Poftă bună!
ADVERTISEMENT
Citește pe același subiect:
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17