Rețeta zilei. Cum să prepari cea mai bună varză à la Cluj

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
19/08/2019, 11:37
Rețeta zilei. Cum să prepari cea mai bună varză à la Cluj
Varza a la Cluj, un preparat pe placul tuturor. Sursa foto: unica.ro

Dacă vrei să-ți surprinzi prietenii sau familia cu un preparat ce se gătește repede și ușor, sau pur și simplu ți s-a făcut poftă de un prânz savuros, ca la mama acasă, varza à la Cluj este cu siguranță varianta ideală. FANATIK îți prezintă cea mai bună rețetă prin care să te poți bucura din plin de gustul unic al acestui preparat tradițional specific zonei Ardealului.

Varza à la Cluj, un deliciu pe placul tuturor

Varza à la Cluj trebuie să facă parte din meniul oricărui pofticios, mai ales că se prepară extrem de ușor, chiar în propria bucătărie, nu necesită o perioadă îndelungată de timp și, în plus, nimeni nu poate rezista aromei sale inconfundabile.

Ingrediente

  • Varză, de preferat murată-1,5-2 kilograme
  • Ceapă-un kilogram
  • Cimbru, chimen, boia dulce
  • Sare, piper
  • Pastă de tomate sau bulion
  • Ulei-200 de mililitri
  • Orez-300 de grame
  • Carne, de preferat să fie de porc-aproximativ un kilogram
  • Smântână (concentraţie de grăsime 12-20%)-300 de grame
Cea mai bună varză a la Cluj. Sursa foto: bucataras.ro
Cea mai bună varză a la Cluj. Sursa foto: bucataras.ro

Cum să prepari cea mai bună varză à la Cluj

Pentru început toacă varza mărunt, după care las-o la fiert preț de aproximativ 30 de minute într-o primă fază. Apoi, curăță și toacă ceapa, alături de carnea de porc. ”Stinge” seminţele de chimen în 100 de mililitri de ulei și adaugă jumătate din cantitatea de ceapă necesară acestei rețete.

Toate ingredientele amintite trebuie amestecate în permanență la foc moderat, iar de îndată ce ceapa s-a înmuiat, răstoarnă întreaga compoziție peste ea, adăugând şi cimbrul. Compoziţia se lasă apoi la sotat, amestecând în continuare pentru a nu se lipi, dar şi pentru ca ingredientele să se întrepătrundă frumos și uniform.

În paralel, pune la fiert aproximativ 300 de grame de orez într-un litru de apă, adăugând și o linguriţă de sare. Pune carnea de porc tocată la rândul său în alt recipient cu 100 de mililitri de ulei, prăjind-o cu mare atenție, astfel încât să nu se caramelizeze.

De îndată ce s-a înmuiat ceapa în ulei, adaugă puţină sare şi pune carnea de porc tocată, amestecând ingredientele până când aceasta începe să capete o nuanță albă. În acel moment, ia cratița de pe foc, presară piper, cimbru şi puţină boia dulce, uşor picante.

Apoi, ia o tavă, unge-o cu ulei, împarte varza în două, adăugând o primă parte în recipient. Al doilea strat pus în tavă va fi cel din carnea tocată de porc şi orez. Pune şi restul de varză, apăsând cu vârful unei linguri pentru a nivela bine straturile din tavă.

Amestecă pasta de tomate cu zeama care a rămas de la varză şi toarn-o cu grijă  peste preparat. Pentru următorul pas va trebui să bați smântâna cu un tel pentru a deveni mai cremoasă şi să o răstorni peste ultimul strat de varză, uniformizând-o apoi în tavă.

Setează aragazul la o temperatură de 170 de grade şi lasă tava cu varza la cuptor, preț de o oră. În acest interval, va trebui să monitorizezi atent procesul termic, pentru că fiecare cuptor coace diferit, astfel încât preparatul riscă să se ardă. După ce ai scos tava cu varză de la cuptor, poți servi preparatul cu o lingură de smântână. Varza a la Cluj este absolut senzațională cu mămăliguţă şi un pahar de vin alb, preferabil sec. Poftă Bună!

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×