Rețeta Zilei, 14 iulie. Cum se face, de fapt, mămăliga fără cocoloașe

Daniel Scripcaru    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri mondene
14/07/2019, 15:50
Rețeta Zilei, 14 iulie. Cum se face, de fapt, mămăliga fără cocoloașe GALERIE FOTO
Reteta Zilei 14 iulie

FANATIK vă prezintă Rețeta Zilei de 14 iulie. Vom găti astăzi un aliment de bază în România, respectiv o mămăligă gustoasă, dar vă vom spune cum se face fără cocoloașe, ca niște adevărați bucătari! Mămăliga a fost un aliment de bază în România și se consumă pe teritoriul țării noastre de sute și sute de ani!

Cum se face, de fapt, mămăliga fără cocoloașe aflați din Rețeta Zilei de 14 iulie

Cu toate că mămăliga mai că face parte din ADN-ul românilor, nu multe gospodine mai știu acum s-o prepare ca pe vremea părinților și bunicilor noștri. Ca și atunci, și acum este rușine mare să faci o mămăligă cu cocoloașe. Oaspeții te privesc lung, nu mai știu unde să pună cocoloșul găsit în farfurie, iar tu simți că intri în pământ.

Mare noroc ai că nu te-ai născut acum câteva zeci de ani, când acesta era testul suprem! ”Pe vremea când eram tânără, trebuia să ştii să găteşti ca să arăţi că esti pregătită să te măriţi. Era ruşinos să nu ştii face o mămăligă”, îşi aminteşte tanti Ileana, o bătrână de 83 de ani. Ea spune că pregătirea acestui fel de mâncare era ”piatra de încercare” pentru orice tânără gospodină.

Reteta Zilei 14 iulie
Reteta Zilei 14 iulie

Care este secretul mămăligii fără cocoloașe

Pentru a nu face cocoloaşe, ea avea un secret. ”Toată lumea ştie că se pune oala cu apă şi sare la fiert şi când fierbe apa, pui făina de mălai. Dar nu e chiar aşa. Dacă pui făina când fierbe apa, se vor face cooloaşe şi ai nevoie să învârţi foarte energic cu telul, ca să le zdrobeşti şi tot o să rămână câteva. În schimb, dacă pui făina înainte să înceapă să fiarbă apa foarte tare, făina se va dizolva foarte uşor în apă şi nu se vor forma cocoloaşele”, explică bătrâna pentru adevărul.ro.

Iată cum să prepari mămăliga perfectă, fără cocoloașe

  • Cum ai pus apa la fiert, adaugă și un praf de sare și un praf de mălai în apă
  • Adaugă și restul de mălai cum apa a început să fiarbă și nu aștepta până aceasta clocotește, pentru a evita formarea cocoloașelor
  • Pentru a obține o mămăligă fină, nu turna tot mălaiul o dată, ci adaugă puțin câte puțin în ploaie; Amestecă mămăliga pe tot parcursul fierberii pentru a se fierbe uniform, dar și pentru a evita lipirea de vas
  • Dacă folosești mălai de țară, acesta trebuie fiert cu 15 minute mai mult față de mălaiul din comerț
  • Imediat cum ai făcut mămăliga, scoate-o pe un tocător de lemn, deoarece tocătorul va absorbi excesul de apă din mămăligă și va împiedica ridicarea aburilor din mămăligă.
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×