Rețeta Zilei 13 iulie. Ciorbă de miel tradițională. Lista de ingrediente și mod de preparare

Alexa Serdan    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri mondene
13/07/2019, 16:50
Rețeta Zilei 13 iulie. Ciorbă de miel tradițională. Lista de ingrediente și mod de preparare
Rețeta zilei. Ciorbă moldovenească de miel. Sursa foto: libertatea.ro

Ciorba de miel se pregătește în special pentru masa de Paște. În Moldova e o tradiție conform căreia de pe masa de sărbători nu trebuie să lipsească borșul de miel cu verdețuri proaspete din belșug. Verdeața îi conferă ciorbei un gust savuros de primăvară.

Ciorbă tradițională de miel. Ingrediente și mod de preparare

Pentru a avea o ciorbă de miel gustoasă și savuroasă gospodinele din Moldova iau mielul direct de la stână. În cazul în care nu au această posibilitate mielul se cumpără din piață, nicidecum din supermarket. Ciorba de miel se face din cap, coaste și oase. Din organe se poate un drob tradițional delicios, iar pulpele, coastele și cotletul se pun la friptură, potrivit pofta-buna.com.

Ingrediente ciorbă tradițională de miel: 

  • 1 kilogram de oase de miel, coaste și câteva oase
  • o ceapă uscată
  • 2 -3 cepe verzi
  • un morcov
  • un ardei gras mic
  • rădăcină de țelină (opțional)
  • rădăcină de pătrunjel sau păstârnac (o bucată)
  • orez, două linguri sau doi cartofi tăiați cuburi mici
  • sare
  • un vârf de ardei iute
  • o legătură de lobodă
  • o legătură de leuștean
  • borș pentru acrit
Ciorbă moldovenească de miel
Rețeta zilei. Ingrediente și mod de preparare ciorbă moldovenească de miel. Sursa foto: ebucataria.ro

Urmează câțiva pași siguri pentru a prepara o ciorbă gustoasă de miel: 

  • Oasele se pun la fiert în apă cu o linguriță de sare. Când apa clocotește și se adună spumă, se aruncă apa și se pun din nou la fiert carnea și oasele. În felul acesta eliminăm toată spumă și ciorba fi foarte limpede.
  • Se lasă să fiarbă cam 30 de minute pentru că mielul este fraged și nu are nevoie să fiarbă mult. Oala se ține acoperită.
  • Se curăță ceapă, morcovul, ardeiul și țelină sau păstârnacul rădăcină și se taie cubulețe.
  • Se adaugă legumele peste carne și se lasă la fiert. Se adaugă un vârf de ardei iute care îi conferă borșului o aromă plăcută. Cei care mănâncă picant pot adăuga mai mult ardei iute.
  • Când legumele sunt fierte se adaugă orezul spălat sau cartofii curățați și tăiați cubulețe mici.
  • Când orezul sau cartofii au fiert se adaugă sare după gust
  • Se adaugă borșul fiert în prealabil, separat și strecurat. În cazul în care nu vă place borșul puteți adăuga zeamă de lămâine sau o linguriță de oțet.
  • Se completează cu apa astfel încât să avem 4 – 5 litri de ciorbă.
  • Se mai lasă pe foc câteva minute. Se mai adaugă sare sau borș, dacă este necesar.
  • Se stinge focul și se lasă fără capac. Se adaugă verdeața.

Pont: verdeața nu se fierbe, se adaugă abia după ce oala a fost luată de foc pentru a nu-și pierde toate vitaminele. Verdeața dă un gust intens ciorbei de miel. Loboda va colora foarte frumos ciorba, mai ale dacă alegeți una roșie.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×