Îți prezentăm cea mai bună rețetă de varză murată, una din bătrâni. Această variantă este numai bună dacă vrei ca varza să țină mai mult și să își potențeze sursele de vitamine. Multe gospodine nu folosesc cum trebuie toate ingredientele, ba chiar nu pun în borcane unele care dau un gust bun verzei.
Rețetă de varză murată de la străbunici
Această rețetă de varză murată este pentru gospodinele care vor să țină varza murată în butoaie, în debara. Așadar, primul lucru pe care trebuie să îl știe că la 10 kilograme de varză este musai să adaugi un kilogram de morcovi și sare grunjoasă, aproximativ 300-350 de grame. Morcovul va potența gustul verzei murate și va îmbogăți compoziția cu vitamine. Apoi, ca să păstrez proprietățile benefice ale verzei pentru organismul tău ( vitamina B1, B2, B3, B6 și B9 sunt esențiale!) e bine să pui varză fie tăiată în jumătăți fie întreagă, deci nu o ciopârți prea mult.
În butoaiele cu varză, pe lângă morcovii și sarea grunjoasă, e bine să mai pui câteva felii de sfeclă de zahăr, semințe de mărar ori de chimen, boabe de muștar, două-trei mere sau gutui sau frunze de dafin, dacă îți place mirosul acestora. Pentru a păstra gustul savuros al verzei murate este indicat să o acoperi cu un material din bumbac, bine împăturit. Ține recipientul într-un loc ceva mai călduț, eventual setați temperatura camerei unde păstrați varza la 18-20 de grade Celsius.
Înlăturați zilnic spuma. Păstrați varza, după fermentație, la temperaturi între 0 și 6 grade!
Înlăturați zilnic spuma care se formează și înțepați verzele cu bețișoase pentru a elimina gazele. Varza se va muta la rece doar atunci când procesul de fermentare s-a terminat. Important de precizat e că puteți să păstrați moarea, adică zeama de varză murată și în perioada când varza se termină. Procedeul descris în rândurile de mai sus se poate urma și dacă vrei să pui varza în recipiente mai mici sau chiar în borcane, nu neapărat în butoaie. Evident, pentru borcane va trebui să alegi verze mai mici ori să le înjumătățești.
Gospodinele recomandă păstrarea verzei murate în obiecte de ceramică, sticlă sau lemn. E bine să evitați pe cât posibil plasticul, mai ales cel colorat, căci plasticul conține o serie de chimicale care alterează gustul verzei și distruge în timp sursa bogate de vitamine. Varza se păstrează, de regulă, la temperaturi cuprinse între 0 și 6 grade.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere