Restricții nerespectate la București: 12 persoane aflate în izolare la domiciliu nu au fost găsite acasă

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
17/03/2020, 19:01
Restricții nerespectate la București: 12 persoane aflate în izolare la domiciliu nu au fost găsite acasă
Restricții nerespectate la București din cauza coronavirusului *foto: facebook Bucharest

Regulile de carantină sunt extrem de speciale pentru a preveni răspândirea pandemiei de coronavirus, iar cei care vin din țări care au fost afectate foarte dur de covid-19 sunt forțați să stea 14 zile în autoizolare pentru a fi siguri că nu poartă temutul virus asiatic. Situația este însă una de nesuportat pentru anumiți români care nu respectă indicațiile autorităților și părăsesc domiciliul înainte ca perioada să fi expirat. Astfel, aceștia sunt supuși unor amenzi importante și chiar riscă să stea după gratii.

12 persoane nu au respectat restricțiile de izolare la domiciliu

Așa este și cazul a 12 persoane din București care au venit dintr-o țară cu zonă galbenă de risc și care aveau obligația să se autoizoleze la domiciliu.

Cu toate acestea, persoanele respective nu au fost găsite acasă de cei de la Direcția De Sănătate Publică (DSP), instituție care acordă certificatele de concediu medical.

Astfel, procurorii de la sectorul 4 au deschis un dosar penal privind zădărnicirea combaterii bolilor în care sunt vizate toate persoanele care nu au respectat condiţiile izolării la domiciliu.

Conform codului penal, pedeapsa pentru această infracţiune ajunge chiar şi până la 2 ani de închisoare sau amendă penală de până la 20.000 de lei, scrie Mediafax.

Ce amendă riști dacă nu respecți autoizolarea

Reamintim că încă dinainte de depistarea primelor cazuri de coronavirus în România, ministrul Sănătății Victor Costache a precizat că nerespectarea măsurilor privind carantina se va sancționa conform art. 352 din Codul Penal.

Codul Penal prevede la acest articol infracțiunile contra sănătății publice, respective „Zădărnicirea combaterii bolilor”.

Potrivit acestui articol:

„(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda.”

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×