Repartizarea copiilor în clase se va face în ordine alfabetică sau prin tragere la sorți. Învățătoarele se decid, de asemenea, prin tragere la sorți. reacție fermă a ministerului

în Stiri de ultima ora
04/02/2020, 11:09
Repartizarea copiilor în clase se va face în ordine alfabetică sau prin tragere la sorți. Învățătoarele se decid, de asemenea, prin tragere la sorți. reacție fermă a ministerului GALERIE FOTO
Elevii pot fi repartizați în ordine alfabetică. Sursa foto - hepta.ro

S-a schimbat modificarea! Sau cel puțin se încearcă. Astfel, părinții vor avea parte de surprize la formarea claselor pregătitoare de anul acesta. Repartizarea copiilor se va face în ordine alfabetică sau prin tragere la sorți “în ședință publică organizată de școală”.

Repartizarea copiilor în clase se va face în ordine alfabetică sau prin tragere la sorți

Anunțul a fost făcut de inspectoarea școlară generală adjunctă a Inspectoratului Școlar București, Liliana Toderiuc-Fedorca pentru edupedu.ro. De altfel, în județul Timiș repartizarea în ordine alfabetică a copiilor în clasele pregătitoare se realizează de 4 ani.

Se întâmplă lucrul acesta după ce învățătoarele ajunseseră să meargă către directori cu propuneri de 50 de copii pe 25 de locuri. Concret, se speră ca noua procedură “va stopa suprapopularea la anumite clase, riscurile de segregare și discriminare a elevilor, dar și a cadrelor didactice”

Învățătoarele se decid, de asemenea, prin tragere la sorți

“ISMB propune exemple de algoritm, de tipul aleatoriu/ alfabetic (ordonarea alfabetică pe școală și distribuirea pe clase, în ordine alfabetică, câte un elev la fiecare clasă existentă: elevul 1 – repartizat la clasa pregătitoare A, elevul 2 la clasa pregătitoare B, ș.a.m.d) tragere la sorți în ședință publică organizată de școală.

De asemenea, propunem ca repartizarea la clasă a profesorilor pentru învățământ primar să fie realizată tot prin tragere la sorți”, a declarat Toderiuc-Fedorca, pentru sursa citată.

„Concret, fiecare unitate de învățământ va elabora, aproba și asuma prin Consiliul de Administrație algoritmul/metoda de repartizare a elevilor la clasă.

Procedura va fi postată pe site-ul fiecarei unități de învățământ, la avizierul acesteia și va fi diseminată în cadrul zilelor intitulate generic Porți deschise”, a mai spus aceasta

Liliana Fedorca spune că a comunicat măsura și celor de la Ministerul Educației. „Am comunicat permanent cu MEC. Decizia de elaborare și punere în aplicare a procedurii de repartizare la clasă va aparține însă unității de învățământ.

Rolul ISMB este acela de a se asigura că formațiunile de studiu sunt constituite corect, transparent, iar procedurile sunt elaborate clar și aduse la cunoștința părinților”, a subliniat aceasta

Între timp, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a lansat în consultare publică Metodologia şi calendarul de înscriere a copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar următor. Printre noutăţi se află şi felul în care elevii vor fi repartiyaţi în clase, dar şi soluţionarea situaţiilor excepţionale ale copiilor care nu se încadrează în tranşele de vârstă prevăzute de metodologie.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×