Repartitoarele, obligatorii de la anul! Proiectul a fost depus la Camera Deputaților

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
04/12/2019, 11:34
Repartitoarele, obligatorii de la anul! Proiectul a fost depus la Camera Deputaților GALERIE FOTO
Repartitoarele pot să ajungă obligatorii până la finalul anului 2020. Sursa foto - facebook

Repartitoarele devin obligatorii de la anul! Mai exact, tpate apartamentele trebuie racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică și contorizate până la finalul lui 2020. Se întâmplă lucrul acesta dacă trece proiectul propus recent pentru adoptare la Camera Deputaților.

Repartitoarele, obligatorii de la anul!

Vă readucem aminte că termenul prevăzut de legislația în vigoare a fost finele anului 2016, dar acesta a trecut fără ca toate apartamentele să respecte obligația. Din acest motiv, acum se va introduce și o amendă pentru cei care vor refuza contorizarea. Concret, proiectul de lege va modifica, printre altele, Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică.

Documentul a ajuns iar la votul decisiv al deputaților, după ce a mai trecut o dată de Parlament acum mai bine de un an. Trebuie specificat că atunci chiar șeful statului a întors documentul pentru reexaminare. Este bine de știut că pot exista și anumite excepții.

Proiectul a fost depus la Camera Deputaților

Astfel, dacă folosirea contoarelor individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere financiar, legea prevede obligativitatea montării repartitoarelor individuale de costuri „pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”. În caz contrat amenda e între 500 și 1.000 de lei.

„Constituie contravenții, altele decât cele prevăzute în Legea nr. 121/2014, cu modificările și completările ulterioare, și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei nerespectarea termenului limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri”, după cum scrie în document.

Montarea contoarelor sau, după caz, a repartitoarelor va fi obligatorie indiferent că este vorba de apartamente de locuit sau spaţii cu altă destinaţie. În altă ordine de idei, documentul mai prevede că energia termică va fi taxată cu o cotă de TVA de doar 5%, față de 19%, cât este acum (măsura se va aplica după trecerea a șase luni de la apariția proiectului de lege în Monitorul Oficial).

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×