TVA e schimbată radical de azi! Costă mai mult să mânânci pizza acasă decât în oraș

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
01/11/2018, 16:07
TVA e schimbată radical de azi! Costă mai mult să mânânci pizza acasă decât în oraș
Imagine în care este fotografiată o pizza, alături de două pahare de vin

Costă mai mult să mânânci o pizza acasă decât în oraș! TVA e schimbată radical de azi! De la data de 1 noiembrie, va avea loc o scădere pentru mai multe genuri de afaceri, iar efectele benefice ale acestei modificări sunt: reducerea evaziunii și scăderea prețurilor. Potrivit partenerului asociat la Divizia Impozite indirecte, EY România, Adrian Teampău, o dată cu asta, apar și discriminări între unitățile de alimentație din mediul public. Începând cu 1 noiembrie 2018, se va aplica o cotă redusă cu un procent de 5% pentru activitățile restaurantelor și a firmelor de catering și a acșiunilor similare.

Așadar, livrarea alimentelor beneficiază de un TVA de 9%, iar serviciile de restaurant vor avea 5% TVA. Mai exact, e mai ieftini să mânânci la restaurant decât acasă. Potrivit celor spuse de Adrian Teampău, toul a pornit de la definiția acțiunilor restauratelor și firmelor de catering din Codul Fiscal. „Devine evident că, în contextul noilor modificări, pentru aplicarea unui tratament fiscal corect în domeniul alimentar, se impune definirea exactă a serviciilor conexe aferente operațiunilor de restaurant și catering”, a precizat Adrian Teampău.

Cum s-a schimbat Taxa pe Valoare Adaugat: costă mai mult să mănânci acasă decât în oraș!

TVA pizza! E mai ieftin să mănânci la restaurant fată de restaurant
Imagine în care este o pizza făcută în casă

Iar, dacă unele firme demonstrează că prestează un segment mai larg de servicii, în acest caz se aplică TVA de 5%. De menționat este că România se clasa, în anul 2016, pe ultimul loc în UE în privința performanța colectării TVA, potrivit unui studiu realizat actual de Comisia Europeană. În schimb, în ceea ce privește turismul local, ANAF a avut de furcă, în ultimii ani, cu evaziunea fiscală, nivelul acesteia fiid unul crescut. Astfel, reducerea cotei de TVA de la un procent de 9% la 5% ar trebui să reprezinte un imbold pentru a aduce la suprafață veniturile care nu sunt declarate.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×