Statul român a refuzat cererea de extrădare a statului turc trimisă pe numele președintelui Fundației Lumina, Fatih Gursoy. Update

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
24/12/2019, 20:15
Statul român a refuzat cererea de extrădare a statului turc trimisă pe numele președintelui Fundației Lumina, Fatih Gursoy. Update
Președintele Fundației Lumina, Fatih Gursoy, are o cerere de extrădare din partea regimului Erdogan *foto: theblacksea.eu

Fatih Gursoy, președintele Instituției de Învățământ Lumina, a fost ridicat marți dimineață de la domiciliu în urma cerererii de extrădare din partea Turciei. El e acuzat de ”complot împotriva statului turc” și a ajuns la parchet în această dimineață, în jurul orei 9, arată G4Media.ro.

Cererea de extrădare urmează să fie judecată de magistrați, iar cazul lui Gursoy amintește de cel al uneia dintre profesoarele de la Liceul Internațional de Informatică din București, Busra Zeynep Sen.


UPDATE, ora 20:00 Judecătorul a respins cererea de extrădare a președintelui grupului educațional Lumina, Fatih Gursoy. El a fost ridicat marți dimineață de la domiciliu și dus la Parchet, în baza unui mandat emis de autoritățile de la Ankara. Și procurorul de caz ceruse respingerea extrădării lui Fatih Gursoy.

În cererea de extrădare, Gursoy era acuzat că ar conduce o organizație teroristă, că ar fi utilizator al aplicației Lock și ar fi imam pentru această organizație, având legături directe cu Fethullah Gülen. De asemenea, el este învinuit că are un cont la o bancă Bank Asia din Turcia, arată hotnews.


Cerere de extrădare din partea Turciei pe numele președintelui Institutului Lumina

După puciul eșuat din 2016, regimul Erdogan a cerut extrădarea mai multor cetățeni turci din România pe care îi acuză de presupuse infracțiuni contra siguranței statului, dar instanțele românești au respins de fiecare dată cererile, arătând că sunt motivate politic.

Turcia îi acuză colaborare cu gruparea lui Fetullah Gulen, acuzată că ar fi organizat tentativa de lovitură de stat din iulie 2016.

Instituția de Învățământ Lumina coordonează activitatea la trei colegii: Liceele Teoretice Internaționale de Informatica București, Colentina și Constanta, cu învăţământ liceal și gimnazial, o şcoală internaţională, The International School of Bucharest – cu învăţământ preșcolar, primar, gimnazial si liceal și şapte scoli internaționale Spectrum in orașele: București in Pallady şi Colentina, Constanta, lași, Cluj, Ploiești și Oradea, toate cu învăţământ preșcolar și primar.

A treia cerere de extrădare a regimului de la Ankara pentru cetățeni turci din România

Reamintim că în urmă cu o săptămână Curtea de Apel București a refuzat extrădarea lui Busra Zeynep Sen, profesoară de limba engleză la Liceul Internațional de Informatică din București.

De asemenea, în decembrie 2018, un judecător tot de la Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea autorităţilor turce de extrădare a jurnalistului Kamil Demirkaya de la publicaţia Zaman România.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×