Rectificarea bugetară pentru 2019: deficit bugetar de 4,3% din Produsul Intern Brut. Ministerele care vor primi mai mulți bani

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
26/11/2019, 11:09
Rectificarea bugetară pentru 2019: deficit bugetar de 4,3% din Produsul Intern Brut. Ministerele care vor primi mai mulți bani
Guvernul Orban a anunțat rectificarea bugetară pentru 2019. Sursa foto: Hepta

Proiectul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului cu privire la rectificarea bugetară pentru anul 2019 a fost publicat azi, 26 noiembrie, de către Ministerul Finanțelor Publice. Astfel, este prevăzut pentru anul acesta un deficit bugetar estimativ de 4,3% din PIB.

Rectificarea bugetară pentru 2019: educaţia, transporturile și agricultura pierd bani

”Cheltuielile bugetului general consolidat se diminuează pe sold, cu suma de 2.090,6 milioane lei, iar deficitul bugetului consolidat în termeni cash se majorează cu suma de 16.266,3 milioane lei. Deficitul bugetar estimat pe anul 2019 reprezintă 4,3% din PIB”, se arată în nota proiectului de ordonanță de urgență, informează Mediafax.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Ministerul Muncii și Justiției Sociale (+3,9 miliarde de lei)

Ministerul amintit mai sus va primi în total 3,982 miliarde de lei, asta ca urmare a veniturilor de la sistemul de pensii (1,423 miliarde de lei),  cauzată de neîncasările din contribuțiile sociale. Încă  552 milioane din suma totală este reprezentată de creșterea cheltuielilor pentru plata pensiilor pentru ultima lună din 2019. În plus, au fost suplimentate și fondurile destinate plății drepturilor de asistență socială până la sfârșitul anului în curs.

Mai mulți bani pentru sănătate

Ministerul Sănătății (+3,1 miliarde de lei)

Ministerul Sănătății primește la rectificarea bugetară pentru 2019 2,898 miliarde de lei. Din această sumă, 3,1 miliarde de lei sunt destinate Fondului de sănătate. În mod surprinzător au fost identificate și economii, mai ales legate de programele cu finanțare rambursabilă (-97,0 milioane lei), proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (-73,5 milioane lei la propunerea ministerului), la diferite transferuri (-27,8 milioane lei), precum și cheltuieli de personal (-28 milioane lei).

Ministerul Dezvoltării (+1,7 miliarde de lei)

Instituția va primi mai mulți bani în urma rectificării bugetului, astfel că va primi un plus de 1,763 miliarde de lei pe total. 1,8 miliarde de lei urmează să ajungă la mai multe proiecte derutale prin celebrul PNDL. Au fost identificate și diverse economii, în valoare totată de 43 de milioane de lei.

Ministerul Finanțelor

Ministerul condus de Florin Cîțu va primi 388 milioane de lei pe sold pentru acțiuni generale. În plus, alte 650 de milioane de lei va ajunge la Fondul de rezervă, ce se află la dispoziția Guvernului Orban. Și de la Ministerul Finanțelor se vor economisi bani, mai exact 347 de milioane de lei de la dobânzi și 129 de milioane de la subvenții.

Continuăm cu rectificarea bugetară pentru 2019 și aflăm că o altă sumă, mai exact 279 de milioane, va ajunge la titlurile de despăgubire emise de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților. Alți bani în plus va primi și Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (299 de milioane de lei), bani destinați programului Start-up Nation.

Rectificarea bugetară pentru 2019 vine cu scăderi pentru Ministerul Educației (-2,08 miliarde de lei), Transporturi (-1,084 miliarde)

La capitolul scăderi, Guvernul Orban a decis să taie din fondurile pentru ministerul Educației, care pierde astfel  2,08 miliarde de lei, iar alte 1,084 miliarde o reprezintă reducerea operată la Ministerul Transporturilor.

Ministerul de Interne (-1,187 miliarde)

Nici Ministerul de Interne nu primi mai mulți bani, ba, dimpotrivă, se va reduce suma de 1,187 miliarde. Diminuarea va veni în principal de la proiecte cu finanțare externă nerambursabilă.

Ministerul Agriculturii (-1,065 miliarde)

Ministerul Agriculturii pierde în urma rectificării suma de 1,065 miliarde de lei.

O altă tăiere de fonduri, de 302 milioane de lei, va suferi și Ministerul Fondurilor Europene, în timp ce Secretariatul General al Guvernului va primi mai puțin cu 227 milioane de lei, iar Ministerul Comunicațiilor cu 110 milioande lei mai puțin.

Închide ×