Recordul doborât de Nicolae Ceaușescu. Ce a vânat fostul președinte în Călărași: ”Era îngrășat să îi gâdile orgoliul”

Alexa Serdan    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri de ultima ora
04/10/2019, 17:20
Recordul doborât de Nicolae Ceaușescu. Ce a vânat fostul președinte în Călărași: ”Era îngrășat să îi gâdile orgoliul”
Vânătoarea era una dintre pasiunile lui Nicolae Ceaușescu. Sursa foto: adevarul.ro

Nicolae Ceaușescu avea foarte multe pasiuni printre care se număra și vânătoarea. Fostul președinte din perioada comunistă a doborât un mistreț demn de cartea recordurilor în pădurea Ciornuleasa, județul Călărași, în urmă cu 41 de ani.

Ce record a doborât fostul preșdinte comunist Nicolae Ceaușescu în domeniul vânătorii

Nicolae Ceaușescu a împușcat un mistreț uriaș la vânătoarea din februarie 1978 care a rămas celebră în istorie. Vânătoarea s-a consumat în rezervația naturală din pădurea Ciornuleasa din Bărăgan, iar animalul răpus de gloanțele dictatorului avea peste 300 de kg și astfel „primul vânător al țării” a doborât recordul național. Doar alte două trofee l-au depășit pe cel al lui Ceuașescu. Este vorba de unul din Bulgaria și altul din URSS. 

Animalul sălbatic vânat de fostul președinte comunist a rămas până în ziua de azi cel mai mare record al României. Localnicii și-au amintit despre celebra vânătoare și au mărturisit că mistrețul a fost îngrășat dinainte pentru „a-i gâdila orgoliul marelui vânător”. Se pare că mistrețul a fost momit cu mâncare de lucrătorii silvici și dus în bătaia puștii lui Nicolae Ceaușescu.

„Se auzise în zonă despre un mistreţ care trăieşte în pădure, la Ciornuleasa, şi care era îngrăşat ca să-i gâdile orgoliul marelui vânător”, a povestit un împătimit al vânătorii pe numel Aurel Grigore, notează Adevărul. 

Vânătoarea era una dintre pasiunile lui Ceaușescu
Nicolae Ceaușescu a doborât recordul național la vânătoarea de mistreț.Sursa foto: Fototeca online a comunismului românesc

Ultima vânătoare a lui Ceaușescu a avut loc în decembrie 1989

Fostul președinte comunist nu intuia valul de schimbări care avea să se petreacă la finalul anului 1989. Nicolae Ceaușescu conducea o țară care se pregătea pentru un nou început, în timp ce fostul președinte decidea să meargă la vânătoare de fazani. Avea să fie ultima sa vânătoare. Inițial, planificată pentru data de 3 decembrie, vânătoarea din pădurea Ogarca a avut loc 0 săptămână mai târziu.

Ocolul Silvic Ghimpaţi s-a pregătit temeinic pentru vânătoarea la care avea să participe Ceaușescu. Unul dintre organizatorii acestei vânători a povestit câțiva ani mai târziu cum s-a petrecut evenimentul. Vasile Crișan a scris în cartea sa „La vânătoare cu Ceaușescu” că dictatorul nu s-a așezat la masa pregătită în cinstea lui și a plecat în grabă. Un alt amănunt pe care l-a amintit Vasile Crișan a fost legat de înfățișarea fostul președinte comunist.

„Se schimbase mult. Îmbătrânit, slăbit, cu faţa pătată şi vineţie, îţi lăsa impresia unui om sfârşit fizic. În schimb, privirea era aceeaşi pe care o ştiam încă din 1965. Te săgeta cu ochii lui pătrunzători. În permanenţă îşi plimba privirea pe la toţi cei care eram în apropierea lui. Se uita direct în ochii noştri. Era ca un om speriat şi hăituit, care îşi caută un refugiu”, rememorează Vasile Crişan.

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×