Monica Pop, dezvăluiri de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu! Medicul şi-a amintit de interdicţiile dictatorului

Dan Suta    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri de ultima ora
03/10/2019, 10:39
Monica Pop, dezvăluiri de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu! Medicul şi-a amintit de interdicţiile dictatorului
Monica Pop și-a amintit cum era pe vremea lui Ceaușescu. Sursa foto: captură Gândul.info live, adevărul.ro. Colaj: Fanatik

Doctorul Monica Pop a vorbit despre cum arăta România din punct de vedere sanitar pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Managerul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice a vorbit în urmă cu ceva timp despre care era soarta medicilor în timpul regimului comunist, adică de la cum își desfășurau activitatea până la ce provocări aveau în față în fiecare zi. Deși era greu, românii găseau mereu o soluție.

Monica Pop, despre cum se descurcau pacienții pe vremea lui Nicolae Ceaușescu

Există câteva diferențe între sistemul medical românesc dinainte și după Revoluția din 1989. În primul rând, România a prins din mers tehnologia pe care spitalele din țările civilizate o foloseau de mai multă vreme. La noi au ajuns târziu chiar și unele vaccinuri. Din punct de vedere al dotărilor tehnice, situația este mai favorabilă acum, chiar dacă în continuare există o serie de probleme pe care statul ar trebui să le rezolve.

Pentru cei care vor să compare cele două sisteme medicale nu trebuie să uite și de restricțiile pe care regimul comunist le impunea. Mulți pacienți stăteau în frig și de multe ori fără curent electric pentru că guvernul ceaușist voia să facă economii. Totul era raționalizat în acele timpuri, de care doctorul oftalmolog își amintește cu o oarecare amărăciune.

vremea lui nicolae ceaușescu
Ceaușescu a dat o serie de interdicții care le-au făcut viața un chin românilor. Sursa foto: Radio Free Europe

Românii s-au descurcat cum au putut, deși aveau numai interdicții

Cât despre avorturi, cel mai sensibil subiect când vine vorba despre cum era pe vremea lui Nicolae Ceaușescu din punct de vedere medical, istoricul Lavinia Betea a dat câteva detalii care au explicat de ce s-a recurs la interzicerea avorturilor. „După părerea mea, prin decretul de legalizare a avorturilor noi am legalizat prostituţia prin avorturi şi prin îngăduinţa la divorţuri”, susține istoricul Lavinia Betea, potrivit unui material realizat de historia.ro.

„Am auzit foarte multe lucruri, de exemplu noi nu aveam linie de anestezie permanentă, deci anesteziştii erau angajaţi, veneau, stăteau cât era tura şi după ce se opera ultimul pacient plecau acasă. Şi într-o seară… Trebuia să-i chemăm de acasă dacă veneau urgenţe şi se întâmpla asta foarte frecvent. Şi într-o seară am chemat-o pe anestezistă, erau doi, şi mi-a spus că nu pot să vin pentru că fac baie la copii. Şi cum credeţi că făcea baie?”, a declarat Monica Pop pentru gândul.info.

„Pentru că era frig şi pentru că ştiţi foarte bine că se întrerupea căldura sau nu era, punea un cort în mijlocul sufrageriei şi sub cortul acela punea o aerotermă şi aşa putea face baie la copii. M-a impresionat extraordinar şi ne-am descurcat cum am putut, cu anestezie locală, pentru că se putea. Dar m-a impresionat tare modalitatea în care oamenii se descurcau, pentru că era foarte, foarte greu din multe puncte de vedere”, a mai spus Pop.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×