Record meteo în Munții Călimani. Temperatura a atins nivelul de la Polul Nord

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
06/02/2020, 10:14
Record meteo în Munții Călimani. Temperatura a atins nivelul de la Polul Nord
Temperatură negativă record în Munții Călimani. Sursa foto: Facebook.com

Iarna a pus stăpânire pe România, iar azi noapte vremea a produs numeroase ravagii și pagube în întreaga țară. În Munții Călimani meteorologii au transmis că s-a înregistrat un record negativ de temperatură din cauza vântului puternic care a depășit la rafală 125 km/h.

Temperatură extrem de scăzută în Munții Călimani, miercuri seară

România a intrat sub auspiciul iernii şi gerul polar a cuprins întreaga ţară. Meteorologii de la o stație din Bistrița au mărturisit că în seara zilei de miercuri, 5 februarie 2020, s-au înregistrat temperaturi extrem de scăzute în Munții Călimani.

Conform Meteo BN vântul a depășit la rafală 125 km/h, probabil chiar și 140-150 km/h ceea ce a dus la o temperatură de -69 de grade Celsius.  Această temperatură record a atins nivelul de la Polul Nord, iar oamenii din mediul online au rămas surprinși de această informație.

Cum explică meteorologii din Bistrița temperatură negativă din Masivul Căliman

Pentru că mulți nu au crezut asta, meteorologii Meteo BN au venit cu explicații. „Termometrul din adapostul meteo va înregistra temperatura reală a aerului, în mişcare sau nu, pe vânt sau fără. Indicele de răcire (IR) reprezintă o masură a temperaturii resimţite şi depinde de temperatura aerului şi de viteza vântului. 

Astfel, vântul nu influenţează temperatura măsurată de termometru, dar cu cât creşte în intensitate, cu atât IR-ul va scădea percepţia de frig va fi mai accentuată”, au declarat reprezentanții Meteo BN.

Masivul Călimani nu este la prima temperatură record de acest fel

În urmă cu trei ani Administrația Națională de Meteorologie a înregistrat o valoare negativă record a indicelui de răcire, în Munții Călimani, de -67 grade Celsius. Indicele de răcire reprezintă o măsură a temperaturii resimțite si depinde de temperatura aerului și de viteza vântului.

Tot atunci temperatura resimțită în municipiul Rădăuți a fost de -33 grade Celsius, în timp ce valoarea de la Suceava a fost de -29 grade. De asemenea, în alte trei zone din ţară s-au atins minime siberiene. Spre exemplu în Morca (Întorsura Buzăului) s-au înregistrat -52 de grade, iar în Muntele Mic – Cuntu Ţarcu -68 de grade Celsius.

Parcul Naţional Călimani este o arie protejată de interes naţional, situat în partea central-nordică a României, fiind o zonă montană cu forme de relief diversificate. Parcul Călimani se întinde pe raza mai multor județe: Mureș, Suceava, Harghita și Bistrița-Năsăud.

Munții Călimani sunt cei mai sălbatici munți ai României, locul fiind un adevărat paradis pentru cei care iubesc muntele. Aici iubitorii de sporturi de iarnă au la dispoziție mai multe trasee, dar și pasionații de excursii pot vizita cascadele, cariera de sulf sau Rezervaţia Naturală Tinovul Mare (Turbăria).

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×