Raportul MCV, cel mai dur din ultimii 10 ani pentru România! Justiția, prima pe lista criticilor

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
22/10/2019, 11:27
Raportul MCV, cel mai dur din ultimii 10 ani pentru România! Justiția, prima pe lista criticilor GALERIE FOTO
Raportul MCV va fi publicat în această după amiază. Sursa foto - facebook

Raportul MCV va fi cel mai dur din ultimii 10 ani pentru România! Astfel, experții Comisiei Europene au notat că lupta anticorupție a scăzut dramatic în țara noastră, iar activitatea DNA se află într-un declin semnificativ. Raportul final va fi făcut public în această după-amiază. De altfel, criticileprivind starea Justiției din România erau previzibile, în contextul în care conflictele din interiorul sistemului judiciar s-au întețit atât în cadrul CSM, cât și între conducerea instituției, asigurată de Lia Savonea, și cea a Ministerului Justiției, în persoana ministrului demis Ana Birchall.

Raportul MCV, cel mai dur din ultimii 10 ani pentru România!

Concret, Consiliul Suprem al Magistraturii primește critici pentru că nu există colaborare în interiorul instituției. Totodată, în raport a fost remarcată și descreșterea activității DNA, iar în acest context lupta împotriva corupției a cunoscut o scădere dramatică. De asemenea, se face referire și la celebra Secție de investigare a infracțiunilor din justiție. Instituția a fost înființată fără a exista o consultare cu actorii din sistem și nu s-a ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția în privința acesteia.

Vă reamintim că România a primit 8 recomandări suplimentare formulate în ultimul raport MCV. Astfel, pentru Legile justiției, țara noastră trebuia să aplice câteva măsuri urgente. Printre ele se aflau suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiției și a ordonanțelor de urgență ulterioare. Revizuirea legilor justiției ținând seama pe deplin atât de recomandările formulate în cadrul MCV, cât și de cele formulate de Comisia de la Veneția și de Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO).

Raportul MCV, cel mai dur din ultimii 10 ani pentru România! Raport MCV
Raportul MCV a avut parte în trecut de câteva recomandări suplimentare. Sursa foto – facebook

Justiția, prima pe lista criticilor

Pentru numirile/revocările în cadrul sistemului judiciar: suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire și revocare aflate în curs care vizează procurori în funcții-cheie. Relansarea procesului de numire a unui procuror-șef al DNA care să aibă experiență dovedită în domeniul urmăririi penale a infracțiunilor de corupție și un mandat clar pentru ca DNA să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente și imparțiale în cazurile de corupție. Numirea imediată, de către Consiliul Superior al Magistraturii, a unei echipe interimare de conducere a Inspecției Judiciare și numirea, în termen de trei luni, prin concurs, a unei noi conduceri a acestei instituții.

Respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcții de conducere până la intrarea în vigoare a unui nou cadru legislativ, în conformitate cu recomandarea 1 din ianuarie 2017. Pentru Codul penal și Codul de procedură penală: Înghețarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal și Codului de procedură penală. Relansarea procesului de revizuire a Codului penal și a Codului de procedură penală ținând seama pe deplin de necesitatea de a se asigura compatibilitatea acestor coduri cu dreptul UE și cu instrumentele internaționale în materie de combatere a corupției, precum și cu recomandările formulate în cadrul MCV și cu avizul Comisiei de la Veneția.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×