Raluca Turcan anunță programul ”Şcoală după Şcoală”, versiunea Guvernului de after-school pentru copiii defavorizați

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
13/02/2020, 14:32
Raluca Turcan anunță programul ”Şcoală după Şcoală”, versiunea Guvernului de after-school pentru copiii defavorizați
Raluca Turcan anunță programul ”Şcoală după Şcoală”, versiunea Guvernului de after-school pentru copiii defavorizați. Sursa foto: Hepta

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat, joi, pe o rețea de socializare, derularea programului ”Şcoală după Şcoală”, destinat elevilor din zone defavorizate și din familii dezavantajate, ce vor beneficia de bani pentru diverse programe de tipul ”After-School”.

”Şcoală după Şcoală”, un program pentru copiii defavorizați

Astfel, Executivul condus de Ludovic Orban intenționează să aloce 20 de milioane de euro pentru acest nou program-pilot, denumit ”Şcoală după Şcoală”. Turcan anunță că programul respectiv va începe din luna septemebrie 2020 și îi va viza pe elevii din zone defavorizate ori din familii dezavantajate.

”Guvernul Orban va lansa în dezbatere publică un nou APEL pentru un proiect-pilot de tipul ”After-School”, din bani europeni.

Beneficiarii vor fi elevi care provin din zone defavorizate şi familii dezavantajate, copii care sunt expuşi riscului de abandon şcolar. Prin acest proiect fiecare elev va beneficia de o finanţare de 200 de lei pentru programe de tipul ”After-School”, anunţă vicepremierul pe Facebook.

Potrivit celor spuse de Raluca Turcan, programul ”Şcoală după Şcoală” este menit să îmbunătățească calitatea vieții copiilor ce se află pe punctul de a abandona școala, să reducă discrepanțele în însușirea abilităților de scris, citit și socotit și să prevină neglijența copiilor, precum și întoarcerea părinților la lucru.

Proramul va începe în septemebrie 2020

”Proiectul va simplifica vieţile a mii de familii active. Ne propunem să asigurăm toate condiţiile pentru a reduce spre zero fenomenul părăsirii timpurii a şcolii în zonele vizate de proiect. Dorim ca toţi copiii să finalizeze învăţământul obligatoriu şi să aibă mai multe şanse în viaţă.

Programul adaugă ani de şcoală, iar orice an în plus la educaţia unui copil înseamnă scăderea cu 8,2% a investiţiilor în sănătate, scăderea cu 8% a şomajului şi creşterea cu 9,8% a veniturilor la înaintarea în vârstă”, mai scrie Raluca Turcan, joi, pe rețeaua de socializare.

Vicepremierul este de părere că ”Şcoală după Şcoală” va fi o investiție bună pentru stat și pentru copiii vizați, bazându-se pe mai multe studii care spun că un astfel de program va reduce rata abandonului școlar, precum și aducerea în sistemul de învățământ a mai mulți copii.

„Acest demers este o investiție în viitorul copiilor. Conform tuturor studiilor internaționale, un astfel de program poate reduce simțitor rata abandonului școlar și poate stimula copiii care nu sunt școlarizați în acest moment să se întoarcă la școală.

După etapa de testare, vom propune un calendar de măsuri pentru generalizarea acestui program finanțat din bani de la bugetul de stat și fonduri europene”, mai spune Turcan.

Programul ”Şcoală după Şcoală va fi finanțat, la început, cu 20 de milioane de euro și urmează să fie implementat la începutul noului an școlar, în septembrie 2020.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×