Ordonanța de Urgență care permite spitalelor private să acceseze banii din sistemul public de sănătate este criticată din nou în termeni duri de Raed Arafat, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Acesta susține că măsura adoptată de Guvernul Orban cu doar o zi înaintea votului moțiunii de cenzură nu face altceva decât să atragă unitățile de urgență într-o competiție cu scop comercial, având în vedere goana privaților după profit.
Raed Arafat critică Guvernul Orban pentru OUG pe sănătate: „Cel mai nociv este articolul 111”
Potrivit spuselor sale, actul normativ le oferă unităților medicale din sistemul privat posibilitatea de a accesa bugetul de stat nu doar în eventualitatea unor cazuri critice, ci și dacă apar suspiciuni în acest sens. Totul, ca urmare a prevederilor cuprinse în articolul 111, considerat „cel mai nociv”.
„Poate că cel mai nociv este articolul 111, a cărui modificare deschide bugetul de stat către entitățile comerciale într-un mod foarte interesant, Articolul 111 fiind în titlul de medicină de urgență. Initial era că, dacă tratează un caz critic, pot accesa bugetul de stat, apoi a apărut că și la suspiciune de caz critic pot să acceseze bugetul de stat.
Ce înseamnă asta? Înseamnă că am deschis și unitățile de primiri urgențe la o formă de competiție comercială. Sistemul de sănătate din România este subfinanțat. Avem 5% din PIB, pe când media în Europa e peste 8%. La care intră spitalele private, spitalele publice, toate cheltuielile de sănătate.
Absolut tot ce intră pe acțiuni prioritate. (…) Apoi, spitalele publice trebuie încurajate să dezvolte tehnici noi. Cine mai vine cu o tehnică nouă să o dezvolte la spitalul public când știe că dincolo, dacă o dezvoltă la sectorul comercial poate să obțină bani pentru asta.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Noi, ca impact, trebuie să ne gândim nu doar la satisfacția bolnavului că are o cameră mai frumoasă. Sectorul public nu poate fi slăbit. Un stat depinde de sectorul public. Un spital comercial oricând poate da faliment. Un spital județean de urgență nu e voie să dea faliment”, a declarat Raed Arafat la Antena 3.
Horațiu Moldovan, replică dură la afirmațiile lui Raed Arafat
Afirmațiile șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sunt contrazise, însă, de secretarul de stat din cadrul Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan. Acesta susține că modificările își propun, de fapt, să faciliteze accesul la tehnologie, dar și să sporească performanța în situații critice. Totodată, prin Ordonanța de Urgență adoptată recent, Guvernul demis și-a propus să le ofere pacienților posibilitatea de a alege serviciile medicale pe care le consideră potrivite, indiferent dacă acestea provin din sectorul public sau din cel privat.
„Doresc să fac precizări legate de comentariile doctorului Arafat. Este important să înțeleagă lumea ce se întâmplă cu pacienții care au nevoie de intervenții chirurgicale complexe, legate de patologia oncologică, de cancer, și pacienții care au nevoie de intervenții chirurgicale în sfera bolilor cardio-vasculare.
Aceste proceduri complexe sunt decontate la un nivel mic, nerealist, care nu acoperă costurile și, ca atare, trebuie completate aceste deconturi, din alte surse, atât în ceea ce privește spitalele publice, cât și în ceea ce privește spitalele private.
Ceea ce dorim să realizăm este o decontare reală a acestor servicii și egală, astfel încât un pacient care are o tumoră, cancer, să poată să aleagă să se opereze în spitalul public sau privat, unde dorește și să fie decontat integral acest serviciu, la nivelul costului real.
Dacă tariful este normal, este cu accesibilitate egală. Vom puși să rezolvăm cam același număr de pacienți, indiferent dacă se vor adresa unui spital public sau unui spital privat.
În ceea ce privește împingerea pacienților dinspre public spre privat, medicii care realizează operațiile nu au dreptul să aibă contract cu Casa Națională de Asigurări decât într-un singur spital pe care-l aleg dânșii, unii la public, alții la privat”, a declarat Horațiu Moldovan.