Raed Arafat, despre aplicația RO-ALERT: „Nu e menit să transmită informații înainte de cutremur”

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
28/10/2018, 10:21
Raed Arafat, despre aplicația RO-ALERT: „Nu e menit să transmită informații înainte de cutremur”

Raed Arafat și-a spus opinia despre unii cetățeni care s-au plâns în urma cutremurului suferit în seara dintre sâmbătă spre duminică de faptul că aplicația RO-ALERT nu i-a avertizat. Secretarul de stat și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență a specificat când și cum va funcționa aplicația RO-ALERT menită să atenționeze cu câteva clipe înainte de situații limite.

Cutremurul ce a avut loc ieri seară a fost în Buzău, dar s-a resimțit destul de puternic și în București. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, acesta a avut magnitudinea de 5,8 pe scara Richter, și a avut o adâncime de 150 de kilometri.

Raed Arafat:  Nu e menit pentru asta! „

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a explicat, pentru cei controversați de avertizarea lipsă a aplicației RO-ALERT, că aceasta are alte scopuri. ”Au fost trimise echipe la verificări, nu am înregistrat niciun apel la 112 legat de pagube sau persoane care să fi suferit atacuri de panică. Putem spune că nu sunt efecte, deocamdată

Raportul exercițiului SEISM 2018 nu este finalizat încă, pentru că așteptăm rapoartele celor care au urmărit exercițiile. Au fost identificate mai multe soluții privind răspunsul în caz de situație de cutremur.

Sunem întotdeauna în alertă. Cineva mi-a transmis că nu a primit alertă pe RO ALERT. RO Alert nu e menit să transmită informații înainte de cutremur, ci doar pentru situații de urgență de după, în cazul în care apare ceva. Trebuie să înțelegem că RO Alert nu e menit să transmită avertizări înainte de un cutremur”, a explicat Raed Arafat pentru Digi 24.

De asemenea, cei de la Deparamentul pentru Situații de Urgență au spus aceleași lucruri: „În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanşării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă).”

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×